Hírek

2014.10.21. 13:32

32 évesen megyei elnök lett Molnár Krisztián

Fejér megye közgyűlése a Fidesz-KDNP jelöltjét, a 32 éves Molnár Krisztiánt választotta elnökévé, mégpedig az összes képviselő igenlő voksával.

Tribolt Lajos

Fiatalok alkotják a megyei közgyűlést. Molnár Krisztián 32 évével az ország legfiatalabb megyei elnöke lett, igaz főjegyzőnek is az volt. A testület átlagéletkora is alacsony, jellemző, hogy a korelnök Horváth András is csak 50 éves.

Az ülés elején Törő Gábor eddigi elnök gratulált a megválasztott képviselőknek. Az ő elnöki tiszte a választással szűnt meg, mivel az új törvények nem teszik lehetővé, hogy országgyűlési képviselő megyei elnök, vagy polgármester is legyen.

Azt ülést vezető korelnök, Horváth András (MSZP) javaslatára Sükösd Tamás (Fidesz-KDNP) elnök és Szabadkai Tamás (MSZP), Balogh Zoltán (Jobbik) összetételű szavazatszámláló bizottságot választottak. A Fidesz-KDNP frakciója nevében Somogyi Balázs tett javaslatot az elnök személyére, Molnár Krisztiánt jelölte. Ezzel egyetértett a jobbik Árgyelán János és a szocialista Szabadkai Tamás is. A titkos szavazás után bejelentették, hogy Molnár Krisztián 20, egyhangú szavazattal lett elnök. Illetményét 707900 forintban, költségtérítését 106185 forintban állapították meg. Horváth András azt mondta, el kell élni, hogy minden itt élő igazi otthonának tekintse a megyét. Molnár Krisztián székfoglalójában a déli térségek fejlesztését és a munkahelyteremtés fontosságát emelte ki.

Javaslatára 16 igen, 4 tartózkodás mellett Wilmek Tibort választották társadalmi alelnökké. Illetménye 269236 forint, költségtérítése 40385 forint.

Bejelentették a Fidesz-KDNP, a Jobbik és a baloldali pártok frakciójának megalakulását. Mészáros János Elek és Kozári Ferenc adtak műsort.

A déli térségek felzárkóztatása is cél

A megyei közgyűlésben biztos többséget szerzett a Fidesz-KDNP. Elnökké választották listavezetőjüket, Molnár Krisztián eddigi főjegyzőt.

Molnár Krisztián és felesége a 3 hetes Mirával a szavazáskor

A megválasztása a többség birtokában nem volt kétséges. Valószínűleg a programalkotás sem okoz majd problémát.

- Először is köszönet illeti a választás lebonyolításában résztvevőket, pártállástól függetlenül köszönet illeti azokat, akik elmentek szavazni. S köszönet illeti azt a több száz főt, akik hónapokat dolgoztak azért, hogy ez a többség meglegyen. Olyan többség, amely biztos hátteret ad az ötéves működésünkhöz. Bár voltak olyan települések, ahol az ellenzékiek eleve esélytelennek látták az indulást, nem volt polgármester-jelöltjük, Martonvásárra, Bakonycsernyére gondolok többek közt, s így a mi oldalunkon is nehéz volt mozgósítani a szavazókat. Martonvásár valamikor a másik oldal fellegvára volt, ma a testület minden tagja fideszes. De igaz ez Bicskére, s minden körzet helytállt Móron is. Rajtunk kívül senki nem hitt Ercsi és Velence megszerezhetőségében. Azt gondolom, várakozás feletti eredményt értünk el Fejér megyében.

- Az első ciklus lesz, aminek már nem intézményfenntartóként, hanem a területfejlesztésért felelős, forráselosztóként vág neki a megyei önkormányzat.

- Szeretném folytatni a Vargha Tamás és Törő Gábor elnökök által megkezdett munkát. Különösen az utóbbit emelném ki, hiszen a területfejlesztéssel kapcsolatos munka az ő idejében kezdődött. Az ezeréves megyék szerepe növekszik azzal, hogy a terület- és településfejlesztésben középszintű feladatot kapnak. Így például döntenek a települések fejlesztési forrásairól. Az október 12-i eredményeknek köszönhetően ez valószínűleg jól működik majd, hiszen olyan emberek kerültek a települések élére, akikkel eddig is kiváló volt a kapcsolatunk.

- Mik a legfontosabb célok?

- A munkahelyteremtés, azon központi törekvések támogatása, amelyek a gazdaságélénkítést segítik. Itt nekünk saját célunk az elmaradottabb déli térségek felzárkóztatása és a települések fejlesztése. Ez utóbbival kapcsolatban kiemelném, hogy alulról építkezünk, a korábbival ellentétben ténylegesen a helyi igényekre alapozunk. Így épült fel a területfejlesztési programunk. Heteken belül megnyílnak pályázati ablakok. Végig egyeztetésre lesz szükség a kormányzattal, az országgyűlési képviselőkkel és a településekkel.

- Várhatók-e változások a hivatalban?

- A hivatalt szeretném megtartani, hiszen magam építettem fel főjegyzőként. Megbízható, jó munkatársak dolgoznak itt. Az utóbbi időben már arra törekedtünk, hogy a területfejlesztéssel foglalkozók számát megemeljük. Ezt folytatjuk majd, reményeink szerint lesz rá forrás. A fejlesztés ügynökség beolvadásával egyébként is megnőtt a tapasztalattal rendelkező szakemberek aránya. A regionális fejlesztési ügynökségnek ugyanis a Fejér megyei közgyűlés elnöke a munkáltatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!