Hírek

2016.10.23. 14:43

Posztumusz díszpolgárság Törley József pezsgőgyárosnak

Etyek – Törley József pezsgőgyáros révén tett szert országos hírnévre a község és fanyar szőlőt termő dombjai. A forradalom évfordulóján mondtak érte köszönetet a mai utódok.

Zsohár Melinda

A településeken keresik-kutatják az 1956-os forradalom ünnepéhez kapcsolható aktualitást, az új célokat. Etyeken Szívhez szóló műsorral indult a községi ünnep - a rangos Signum kórus és a helyi versmondó kör tagjai magas minőségű összeállítása megadta az alaphangot. A Stabat mater kórusmű, Márai Sándor, Illyés Gyula, Tollas Tibor és a többiek költeményei a legfiatalabbak lelkét is megérintik, ebben bíznak az idősebbek. Garaguly Tibor polgármester beszédében megidézte az ezeréves magyar történelem fordulópontjait, s a bátorság több arcáról szólt.

Balogh Rebeka  Fotó: Szabó Erika

Hétköznapi küzdelmeink is bátorságot igényelnek, fejtette ki véleményét, s Etyek jelenének és jövőjének tudatos építését vázolta fel a helyi akarat szerint. Ennek jegyében adományozott pusztumusz díszpolgári címet az önkormányzat Törley József egykori pezsgőgyárosnak, aki világszínvonalú termékéhez az etyeki szőlőket használta fel. Az etyeki dombokon a pezsgő alapanyagául szolgáló ültetvények, a műemlék pincék, a filmgyár, a faluban a régi házak és a sokat megélt lakosság közös öröksége a jövő záloga, hangsúlyozta a polgármester.

A díszpolgárságot igazoló díszes oklevelet Törley József vette át a család nevében. Az 1942-ben született gyógyszervegyész mérnöknek dédnagybátyja volt a pezsgőgyáros. Az eredetileg német eredetű család egyik őse részt vett az 1848-as forradalomban, igaz magyarrá váltak. Ferenc Józseftől előnévvel járó nemességet kapott az 1858-ban született Csantavéri Törley József pezsgőgyáros és nagybirtokos, aki modernizáló gazdasági szakemberként írta be magát az iparteremtők névsorába.  Gyermeke nem volt, kislánya egyévesen meghalt, hallatlan innovatív érzékkel és kitartással vetette bele magát a magyar pezsgő híressé tételébe.

Seres Botond Fotó: Szabó Erika

Budafokon, azaz Promontoron alapította meg pincészetét, épített gyárat, kastélyt, a Francois nevű francia testvérpár közreműködésével alkotta meg a saját eljárást, s honosította meg a fagyasztásos seprőtelenítést, amely világsikert hozott pezsgőjének. Ma is ezzel a tradicionális technológiával dolgoznak, erősítette meg az etyeki ünnepségen jelen lévő Kovács György, a Törley kft. ügyvezető igazgatója.

Az ereje teljében lévő József vakbélgyulladásba halt bele 1907-ben, özvegye vitte tovább a céget. József két fiútestvérének két-két fia született, egyikük Törley Dezső – a posztumusz díszpolgári címet átvevő Törley József nagyapja. A családot a 20. század megforgatta: a második világháborúban sok kárt szenvedett a gyár, az amerikai bombázások nagy pusztítást végeztek Csepel közelsége miatt. A gyár újraindult 1945-ben tizenhat fővel, 1948-ban egy tollvonással államosították a nagy erővel felépített családi vállalkozást, mindenüket elvették.

A szóban forgó Törley Józsefék családját kitelepítették Hajdúdorogra, egy kuláknak nyilvánított családhoz. Az ottaniak emberségére emlékszik tisztelettel mai is József – kétszer elsőáldozott, az ottani görög katolikusoknál, majd a római egyháznál. Később Nagykátára került a família, a kecskeméti piaristáknál szerzett érettségit követően gyógyszerész diplomát szerzett 1968-ban a Műegyetemen. A Törley-történet a nehéz időkben sem volt tabutéma, mondta el a gyógyszerkutatóként nyugdíjba vonult Törley-leszármazott. Testvére Törley Mária, a neves képzőművész. Budafok mellett Etyek is büszkeséggel tartja számon a részben sajátjaként megőrzött Törley-emléket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!