Hírek

2016.03.07. 16:45

6-an estek egymásnak a plázánál történt tömegverekedésben - Erőfölényben voltak a punkok

Székesfehérvár – Egy ember súlyosan megsérült a plázánál történt tömegverekedésben. Hat embert állítottak elő a rendőrök.

Buthy Lilla

Ahogy arról beszámoltunk, egy négy- és egy kétfős – huszonéves és tizenéves fiatalokból álló – társaság vitatkozott össze, majd estek egymásnak szombaton kora este a Liszt Ferenc utca pláza felőli végén. Egy ember súlyos sérülést szenvedett a tömegverekedésben. Mint megtudtuk, a közterület-felügyeleten észlelték először a balhét, ők értesítették a rendőröket, akik pár perc múlva meg is érkeztek a helyszínre. Mind a hat embert bevitték a kapitányságra. Bíró Béla forrónyom parancsnok kérdésünkre elmondta, a felvételeket kielemezték a rendőrök és hat embert gyanúsítottként hallgattak ki. Ez alapján megállapították, a négyfős társaság kötött bele a két fiatalkorú fiúba. Pedig a punk fiataloknak nem a két fiú szólt be. Szóváltás, majd verekedés alakult ki közöttük.

Egy másik társaság, akik az eljárásban nem is lettek érintettek, kifogásolták a négyfős, színes, tarajos hajú punk társaság kinézetét, de a beszólások után el is hagyták a helyszínt. Ez a két – 15 és 17 éves – fiatal fiú pedig kvázi rosszkor volt rossz helyen. A felvételeken is jól látszik, az agresszív provokáló, lökdösődő magatartás ellenére, ők próbálták elkerülni a konfliktust. Az erőfölény azonban korban és létszámban is megmutatkozott. Amikor már úgy érezték, nem tudnak kihátrálni a helyzetből, az egyik fiú ütést mért a négyfős társaság egyik tagjára. Ezen a ponton alakult ki az egy-két perces tömegverekedés: mindenki ütött mindenkit. A mérleg, egy súlyos sérült: egy embernek eltörött a bordája. A fehérvári rendőrök hat főt állítottak elő a helyszínről: öt fiatal férfit és egy nőt. Az ügyben csoportosan elkövetett garázdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Valamennyi előállítottak gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök.

Az eljárás során mindenki szabadlábon védekezik. Nagypál Róbert a közterület-felügyelet vezetője elmondta, kollégái már az autóbusz-pályaudvartól követték a társaság egyik felét, három közterület-felügyelő avatkozott közbe, amíg megérkeztek a rendőrök. Ebben az esetben nem volt szükség testi kényszerre, elég volt a szóbeli figyelmeztetés. Egyébként a közterület-felügyelőknek is van intézkedési jogosultságuk szabálysértési ügyekben. Ha bűncselekményt észlelnek, visszatartják, és ha kell, elő is állíthatják az elkövetőt. Vannak kényszerítőeszközeik is, ami bilincset, gumibotot és gázspray-t foglal magában.

Schekk Géza alezredes, közrendvédelmi osztályvezető az együttműködéssel kapcsolatban hozzátette, a kiemelt időszakokban, amilyen az adventi időszak is volt, több mint egy hónapig közös járőrszolgálatot láttak el rendőrök és közterület-felügyelők, főképp a belvárosban. Tavasztól tervezik a kerékpáros rendőrök és közterület-felügyelők közös szolgálatteljesítését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!