Hírek

2016.09.06. 14:32

60 év után újra zubog a kartszvíz a csóri domb aljából!

Csór – Amióta leállt a kincsesi bánya művelése, a karsztvíz feltelt, s tavaly november óta zubog Csórón át, le a mezőkre. Most végre megkezdődött az ezt elvezető árok rendberakása. De mi lesz az értékes, veszendőbe menő ivóvízzel?

Házi Péter

Tavaly novemberben vették észre a helyiek, hogy a régi 8-as főút alatt,  a falun átvezető vízelvezető árokban, amelyben úgy hatvan évvel ezelőtt láttak utoljára vizet, újra folyik valami. Ennek oka az, hogy 1999-ben bezárták a kincsesi bányát, s az addig a bányaművelés miatt szivattyúzott karsztvíz újra elkezdett feltelítődni. Ekkor a Fejérvíz ugyan újra elkezdte a csóri vízkivételt, de eltelt tizenhét év és az akkori  70 méterhez képest ma már a terepszinttől alig két méterrel lejjebb van csak  a víz szintje. A közlekedőedények elve alapján pedig a csóri  domb lábánál egyszerűen „kibukik" ez a víz a földből: ez az a vízfolyás, amelynek hozama Csete Krisztián polgármester szerint a jövőben csak egyre erősödni fog.

Amint arról áprilisban beszámoltunk, a víz több tulajdonos kertjében is felbukkant, többen a kertjüket sem tudták művelni, s van olyan ingatlan, amelyen repedések is keletkeztek. A helyzet azóta ennél sokkal jobb, de a víz azóta is csak jön és jön.

A régi vízelvezető árok kipucolására, a házakhoz vezető hidacskák megerősítésére, egyszóval a víz útjának biztosítására a minisztérium vis maior keretéhez  pályázott az önkormányzat, sikeresen, amiből augusztus közepén végre  megkezdődött a munka. A korábban alig negyven-ötven centi mély, szinte csak jelzésértékű árkot másfél méter mélységűre bővítették, ahol kellett, új betongyűrűket tettek be, amelyeken át a lakók bejuthatnak a házaikhoz. Az árok teljes helyreállítása nagyjából még két hétig eltart. De vajon mi lesz azután?

– Ez egyfajta tűzoltás csak,  hiszen a vis maior keretből a földárok eredeti állapotát állíthatjuk csak vissza. Mindenképpen szükséges azonban az árok betonelemekkel való kiburkolása, ugyanis a hozzánk folyó  karsztvíz mennyisége – ahogyan a vízszint egyre emelkedik –  csak egyre nagyobb lesz, erre fel kell készülnünk – teszi hozzá a polgármester.

Egy biztos, többezer köbméternyi egészséges, szinte ivóvíz tisztaságú víz megy most veszendőbe. Nem véletlen, hogy szeptember közepén a megye és Fehérvár vezetése is helyszíni szemlét tart majd a területen. Azt szeretnék „kitalálni", milyen értelmes célra lehetne hasznosítani ezt az „adományt". Egy biztos: a földdarab, ahol jelenleg a víz „elterül", részben állami, részben magántulajdon, Csórnak ott nincs saját területe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!