Hírek

2017.07.19. 17:55

A Balatonnál nyaralhattak - Cukorbeteg gyermekeket segítettek a szünidő önfeledt megélésében

Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület Székesfehérvár szervezésében két turnusban, harminchárom cukorbeteg gyermek nyaralhatott a Balatonnál.

Fejér Megyei Hírlap

Az egyesület szervezésében 1990 óta minden évben 10-14 napot nyaralnak a gyerekek a Balaton partján, Balatonszabadiban, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház üdülőjében.

- A táborban eltöltött 5-5 nap alatt a gyermekek kitűnően érezték magukat. Harminchárom 6-15 éves cukorbeteg gyermek pihenését oldjuk meg orvos, szakápoló, dietetikus felügyelete mellett - kezdte Szabóné Hajdu Ildikó, az egyesület elnöke.

- Célunk hogy a gyermekek az állapotukat elfogadják, megtanulják a betegségük kezelését, és egészséges társaikhoz hasonló életet éljenek. Egyre nagyobb önállóságra tegyenek szert, és ha csak pár napra is, de tehermentesítsük a szülőket gyermekeik diabeteskezelése alól. Idén a táborozó gyerekek 70 százaléka inzulinpumpát viselt.

A Balaton ezúttal is csodás élményeket kínált a táborozóknak

Ez nagy könnyebbséget jelentett számunkra, hiszen e kezelés alapján rugalmasabban tervezhettük meg étkezésüket és napi programjaikat - tette hozzá. - Az oktatásokon kívül nagy hangsúlyt fektetünk a mozgásra, sportra, ezért az időjárástól függően fürdünk, kirándulunk, ügyességi versenyeket szervezünk - mesélte az egyesület elnöke.

A napirendet úgy állították össze, hogy délelőttönként elméleti és gyakorlati oktatást szerveztek, amely kiscsoportos foglalkozások keretében zajlott. Dr. Karádi Zsuzsanna, Dr. Benn Orsolya a diabéteszről, az inzulinok hatásáról, a hypo - hyperglycaemiáról, Ildikó néni, Éva néni az inzulin beadási helyeiről, a helyes vércukormérésről, a váratlan helyzetekre való felkészülésről tartott gyakorlati oktatást.

Enikő néni az étrendről, az ételek szénhidrátmennyiségének, grammjának megbecsléséről beszélt a gyermekeknek. A szabadidős programok között számháború, kidobó, ügyességi játékok szerepeltek. A balatoni fürdőzést mindig vércukormérés előzte meg. Csak jó vércukorértékkel engedték a gyermekeket fürdeni. Fürdés előtt az inzulinpumpások a pumpát levették, amely nélkül 1 óra hosszáig fürödhettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!