Hírek

2017.07.26. 15:45

A bánya tejüzemet telepít a tehenészete mellé Lajoskomáromban

Napi 30 ezer liter tejet dolgoz majd föl a kincsesi üveghomokbánya által, Lajoskomáromban létesítendő tejüzem.

B. Kiss László

Az üveghomok bányászatával foglalkozó, kincsesbányai Üveg-Ásvány Kft. tejfeldolgozó üzem létesítését tervezi Lajoskomáromban – tudtuk meg Paksi Zoltántól, a társasaság vezérigazgatójától. A cég – az alaptevékenységen túl – már eddig is foglalkozott építőanyag gyártással, lakóingatlanok építésével, aztán tehenészetet vásárolt, mégpedig kettőt, és gránátalma levet is importál. Most pedig kávézót nyitott Fehérváron: ennek az épületében kap majd helyet a tejüzem termékeinek értékesítési bázisa is.

A társaság már korábban megvásárolta a Győr-Sopron-Moson megyei Gecsén levő, valamint a Lajoskomáromban található tehenészetet is. Az utóbbi helyen tervezett üzem a két tehenészetben lefejt tej teljes mennyiségét feldolgozná, kapacitása napi 30 ezer tonna lesz – mondta el lapunknak Paksi Zoltán. A tervezett üzem épületét már felújították, az olasz technológia beszerzésére pályázatot nyújtottak be. A tervezett beruházás összértéke meghaladja az egymilliárd forintot, s a termelés elindítása tucatnyi új munkahelyet jelent majd Lajoskomáromban.

Gallai Anett  a cég asszistense, illetve  Paksi Zoltán az új fehérvári bázison 
Fotó: B. Kiss László

Azáltal, hogy maguk dolgoznák fel a tejet, s a termékeket maguk értékesítenék, nem fölözné le más a hasznot. Ez a haszon kisebb lenne ugyan, de biztos volna – magyarázta az üzem létesítésére irányuló üzleti megfontolásokat a vezérigazgató.

S mi van ha nem nyerik el a remélt pályázati támogatást? A beruházást akkor saját erőből hajtják végre, mégha több lépcsőben is – árulta el Paksi Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!