Hírek

2016.09.18. 22:10

A barátságot ünnepelték - Az új, Görögországból hozott buzukikat is felavatta a Pyrgos

Negyedik alkalommal rendezték meg szombaton, a község fő terén a Görög-Magyar Barátság Napját. Ezúttal is elképesztően jó hangulatú bulin vehettek részt az oda látogatók.

Sebestyén Lilla

A rendezvény, mely anno egy családias programnak indult, mára egy egész település, sőt egy Beloiannisz határain is túl nyúló közösségi ünneppé vált.

A Görög-Magyar Barátság Napja olyan program, ahol a két nemzet hagyományai, kultúrája nem csak megférnek egymás mellett, de ki is egészítik egymást. A megnyitón Takács Katalin, az ünnepség főszervezője elmondta: ez a nap több szempontból is különleges: egyrészt idén több sztárfellépőt is sikerült Beloianniszba csábítani - Csordás Tibit és Caramelt -, illetve a program egy avató ünnepséggel is kiegészült, leleplezték Beloiannisz első lakatfáját, melyet Márkusz Tamás, egy helyi lakos készített, Márkusz Barbara ötlete alapján.

- Szintén nagy örömünkre szolgál, hogy érkezett a községbe jó néhány nem mindennapi vendég is, köztük egy görög-magyar házaspár Szlovákiából, akik egyébként támogatói is a napnak - mondta el Katalin.

A szombaton megtartott Görög-Magyar Barátság Napja az a rendezvény, ahol a csárdás mellett jól megfér a görög körtánc is
Fotó: Sebestyén Lilla

A délutáni megnyitó zárásaként Kalota József protopresbiter mondta el öt kenyér áldását, majd ahogy a nap lassan összeolvadt a horizonttal, a könnyed, családi hangulatú rendezvény lassacskán felpörgött. A színpadon egymást váltották a fellépők, köztük a görög és a magyar néptáncegyüttesek, a két nemzet zenészei.

A rendezvényen előkerült a Pyrgos zenekarának két új hangszere is. A frissen, Görögországból elhozott buzukik először szólaltak meg színpadon. Pletser István, az együttes zenésze elmondta: ezek sokkal kifinomultabb hangszerek, másképp kell velük bánni, ami kisebb nehézséget is jelentett az elején. A koncertjükön persze ebből semmit nem vett észre az avatatlan fül. A görög táncház - mint mindig -, most is nagyon jól sikerült. Az előadást idén Szőke Mirjam, a Príma különdíjas Miss Hastánc Hungary királynője emelte még magasabb szintre.

A buli egy visszatérő vendéggel, a Kredenc fellépésével zárt az Amaliada téren, már jócskán éjfél után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!