Hírek

2017.04.14. 20:01

Fokozott ellenőrzés az ünnepek alatt: zéró tolerancia!

A tapasztalatok alapján a húsvéti ünnepek alatt országosan, így a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területéhez tartozó közutakon is a forgalom növekedésével kell számolni.

FMH-információ

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a megnövekedő forgalomra való tekintettel az április 14., péntek és április 17., hétfő közötti időszakban kiemelt figyelmet fordítanak a közlekedésbiztonságra, a forgalom segítésére, valamint a zavartalan közlekedés biztosítására. A rendőrök a polgárőrökkel együttműködve a biztonságos közlekedés elősegítése érdekében végzik tevékenységüket és elsőrendű feladatként tekintenek a gyalogosok és a kerékpárosok védelmére. A balesetek elkerülése érdekében a járművezetők a vezetés megkezdése előtt tartózkodjanak a szeszes italok fogyasztásától! Aki ittasan járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal, és mások életét is veszélyezteti! - így szól a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság aktuális közleménye.

A hosszú hétvége alatt fokozott rendőri ellenőrzést végeznek Dunaújvárosban és környékén az ittas vezetők kiszűrésére
Fotó: Zsedrovits Enikő

Németh Miklós rendőr őrnagy, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője lapunknak elmondta: alapvető céljuk megelőzni az ittasan okozott baleseteket, és a minimumra csökkenteni az ittasság miatt bekövetkező veszélyhelyzeteket.

A húsvéti ünnepek idején sokan hajlamosak „lazábban” kezelni a zéró tolerancia szabályát.

Az ittas vezetés sokszoros kockázatot jelent: az ittas sofőr veszélyt jelent a forgalomban részt vevők számára, de emellett az alkoholos befolyásoltság idején okozott baleset kártérítési összegét is meg kell fizetnie – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége.

Az alkoholfogyasztás mellett történt balesetokozás, még egy kisebb koccanás esetén is az ittas sofőr súlyos százezer forintjaiba kerülhet. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény értelmében a biztosítók visszakövetelhetik a kártérítés összegét 5 millió forintig, ha a vezető alkoholos befolyásoltság alatt okoz balesetet.

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint 2016- ban 16 506 személyi sérüléses közlekedési baleset történt, 1,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A rendőrség adatai szerint tavaly az ittas vezetők 1574 személyi sérüléssel járó balesetet okoztak. Országos szinten ugyan 0,2 százalékkal csökkent az ittas sofőrök okozta balesetek száma, ugyanakkor egyes régiókban kiugró emelkedés látszik. Budapesten 2015-2016-ban 18,2 százalékkal növekedett az ittas vezetők által, személyi sérülést is okozó balesetek száma, s kiugróan magas emelkedés mutatkozott Nógrád megyében, ahol 25 százalékkal, illetve Zala megyében, ahol 26,1 százalékkal okoztak több balesetet az ittas vezetők, mint egy évvel korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!