Hírek

2016.02.05. 20:29

A boldog párkapcsolat titka

Közeledik Valentin napja, a szerelmesek ünnepe. Ezúttal Sohonyai Edit írónőt és férjét, Kovács Árpádot kérdeztük: Hogyan telik majd február 14-e?

Sebestyén Lilla

A fiatalok titkainak tudója, Sohonyai Edit és Kovács Árpád festőművész több, házasságban eltöltött év után is pirulva, mosollyal az arcukon állnak kameránk elé.

Félreértés ne essék, nem úgy néznek ki, mint egy ma esküdött pár a nászéjszaka
előtt. A köztük lévő kapocs - még a külső szemlélő számára is látható - annál sokkalta mélyebb.

Amikor megkérdezem tőlük, hogyan állnak hozzá ehhez a Valentin-nap kérdéshez, szinte egyszerre mondják: hallva a bűvös dátumot, mindig megijednek, hogy elszalasztották az alkalmat.

- Mind a ketten kreatív személyiségek vagyunk, ennél fogva kicsit többet foglalkozunk az egymásfelé érzett szerelmünk kimutatásával, mint más párok. Többször is megünnepeljük a Valentin-napot - mosolyog Árpi, aki azt is hozzáteszi: Ezért sem annyira fontos számukra, hogy pont 14-én lepjék meg a másikat, de ettől függetlenül - ha kivételesen ránéznek időben a naptárra - mindig kihasználják a varázsát.

Sohonyai Edit és férje sokat utaznak. Mint mondják, a hosszú autózás remek alkalom a beszélgetésre, van egyfajta varázsa, amit érdemes egy festményen is visszaadni, ahogy Árpi is tette

- Évről-évre egyébként ebben az időszakban megnézünk egy L art pour L art egyik előadását, amin aztán jókat tudunk kuncogni együtt. Illetve Valentin-napon egymás párnája alá csempészünk valami kis apró ajándékot. De volt már olyan is, hogy egy festett párnát kaptam, ami a Mazsola és Tádé meséből Tádét formázta - mesél az írónő, akinek történetéhez Árpi rögtön hozzáfűzi: merthogy ez a mesefigura volt a személyes kedvence gyermekként és most így becézi Editet is.

- Sőt, Árpi egyszer egy fát is állított a házunk elé, amit aztán hajtogatott virágokkal díszített. Emlékszem, kisfiunk, Ármin valami bődületes hazugságot adott elő arról, mit csinál éppen az apja, miért nincs otthon, mire én teljesen megsértődtem. Árpi meg közben kint ásott a kertben - nevet Edit.

A köztük lévő szerelmet látva - igen, még mindig így definiálják érzéseiket - nem állom meg, hogy meg ne kérdezzem: mi a titka a boldog házasságuknak?

- A közös élmények és a beszélgetés - ezek a legfontosabb dolgok egy párkapcsolatban - magyarázza Árpi, majd rögtön felesége veszi át a szót: - Mindent megosztunk egymással és tudatosan foglalkozunk a kapcsolatunkkal. Hiába ismerem már a párom szófordulatait, a tipikus válaszait, sokszor még mindig meg tud lepni. Olyan erőt merítek belőle, olyan ötletei vannak, hogy néha a fejemet fogom a csodálkozástól és persze ott az ellenállhatatlan, huncut humora - magyarázza az írónő, aki - egyfajta útravalóként - megosztja egy nyolcvan évig folyó kutatás eredményeit is.

- Amerikában követték végig több száz ember életét, voltak köztük, akik a legaljáról indultak, mások egy elit családba születtek bele. Most, nyolcvan év után feldolgozták a beérkezett adatokat és rájöttek, a boldogságod attól függ, mennyire törődsz az emberi kapcsolataiddal. Én is arra tanítom a gyermekeimet, hogy ez a legfontosabb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!