Hírek

2013.10.06. 17:35

Geszler Csilla lett az új móri borkirálynő

Mór - Az idei bornapok a Geszler-családé voltak. Az ő pincészetüké lett az Év móri ezerjó bora kitüntető cím, s a 25 éves Geszler Csilla nyerte a borkirálynő választást.

B. Kiss László

Hosszú évek hagyományához híven a Móri bornapok keretében rendezték meg a borkirálynő választást. A jelölteknek elméleti és gyakorlati feladatok megoldása révén kellett számot adniuk felkészültségükről. A nyertes Geszler Csilla, udvarhölgye pedig Sárközi Laura lett. A 25 éves, tudomásunk szerint gazdasági nyomozóként dolgozó borkirálynő is jelen volt vasárnap délelőtt a Lamberg-kastély parkjában, a Teremtés kútjánál tartott koccintáson. A móri Borbarát Hölgyek által meghonosított esemény néhány éves múltra tekint vissza, és a legnevezetesebb helyi bor, az ezerjó dicsőitését szolgálja. A Nagy Benedek szobrászművész által készített, tetején bukfencező Puttót ábrázoló kútból ilyenkor bor folyik. Az eseményt az idén is megtisztelték jelenlétükkel azoknak a borrendeknek a színpompás öltözetet viselő képviselői is, akik a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend meghívására érkeztek a városba. A Borbarát Hölgyek szerint az ezerjó fiúnemző képességgel rendelkezik, amit már a Habsburgok is tudtak. S annak bizonyítására, hogy ez nem holmi légből kapott hiedelem, a koccintás előtt bemutatták és egy üveg, kicsi polyába csomagolt borral megajándékozták az édesanyát Szabadkai Évát, és júliusbna született kisfiát, Zalánt. A Szabadkai szülők, mint azt édesapa, Tamás megerősítette lapunknak, hogy tavaly ilyenkor is ott voltak a Teremtés kútjánál, és mindketten megízlelték a belőle folyó ezerjót. A család egyébként Zámolyon él, nagyobbik gyermeküket Csengének hívják.

A idei Móri bornapok egy másik kiemelkedő eseménye volt az a nemzetközi néptáncest, melyen tíz együttes tagjai, akárcsak egy táncházban, alkalmuk nyít arra, hogy megtanulják egymás táncait. A házigazda a helybeli Edelweiss együttes volt. Bár ez a legfiatalabb móri néptánccsoport, tagjai rutinos táncosok. Repertoárjukon tucatnyi sván tánc szerepel, melyek között hagyományos és újabb keletű koreográfiák is vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!