Hírek

2017.07.30. 08:30

A búcsú alkalmával tartottak önkormányzati ünnepséget Isztiméren

Jubilulál a nemzetiségi kórus, orgonát szentelnek, díjakat adtak át. Anna nap Isztiméren.

B. Kiss László

Isztiméren Szent Anna a katolikus templom névadója. Ezért Anna napkor tartják a búcsút, amely alkalom nem csak az egyházközség, de a falu egész, az önkormányzat vezette közösségének az ünnepe. Szombat délután  az Anna napi búcsú alkalmával tartott ünnepségen adták az önkormányzat díjait is.

Az idén Isztimérért díszoklevél elismerésben az alábbik részesültek.

Bruder Mártonné, akinek révén két kőkereszt is megszépült. Aztán Miklós Józsefné, aki az Edelweiss kórus alapító és máig aktív tagja. Továbbá Staudinger Istvánné, a nyugdíjas klub vezetője, valamint Gömbösné Rostaházi Judit, aki a helyi közélet rendkívül tevékeny résztvevője. Krausz Károly, akit 11 évesen telepítették ki Németországba a  faluból,  sokat tett azért, hogy ismét legyen harangja a templomnak, valamint a templom orgonájának felújításáért is. Stolmár László nyolc évesen volt kénytelen - 66 sváb családdal együtt - ugyancsak elhagyni a faluját. Most pedig neki, illetve családjának köszönhető, hogy a község romos kápolnáját felújították. Paulusz Ferenc 2014 óta áll rendelkezésére az önkormányzatnak, illetve a civil szervezetnek, amikor tolmácsra van szükségük.

Isztimérért emlékérmet adományozott az önkormányzat Orbán Tibornak, melyet szintén szombaton adtak át. Ő a helyi sportegyesület érdekében kifejtett, több évtizedes tevékenységével szolgált rá az elismerésre.

Díszpolgári címet kapott Jochen Spiess, Krauchenwies polgármestere, aki - a németországi testvértelepülésről érkezett delegáció többi tagjával együtt  - szintén jelen volt a szombat délutáni ünnepségen.

Isztimér és Kraushenwies akkori polgármesterei, Fiedler Albertné és Heinz Schöllhammer egyébként éppen 20 esztendeje, 1997-ben írta alá azt az együttműködési megállapodást, ami hivatalossá tette  a két település között 1992 óta kialakult kapcsolatot. Ezt a megállapodást szombaton a két mostani  polgármester, Orbán Tibor Nesztor, illetve Jochen Spiess aláírásával erősített meg.

Az ünnepségen először adták az Isztimér Községért Közalapítvány díját, amivel a falu épített örökségének példás őrzőit ismerik el. Ezt a díjat is Stolmár László vehette át Szabó Gábor kuratóriumi elnöktől.

Ugyancsak szombaton ünnepelte meg alapításának 30. évfordulóját az Isztiméri Német Nemzetiségi Edelweiss Kórus, vasárnap délelőtt pedig a búcsúi szentmise keretében szentelik föl a katolikus templom felújított orgonáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!