Búcsú a Téráztatótól?

2014. október 08., 20:25 szerző: Gábor Gina
komment
Székesfehérvár – Hatalmas daruval szállították el szerda reggel a Bartók Béla térről Haraszty István művét, azaz a roncsot, ami még maradt belőle.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Akadt művészetbarát, aki a könnyeit törölgette, hiszen Haraszty István 1993-ban felavatott, szellemes, ötletes Téráztató című műve sokak számára a rendszerváltás időszakának felszabadult, pezsgő légkörét idézte. Azt a korszakot, amikor nem csak 19. századi mintákat követő, a konzervatív közízlést tükröző köztéri emlékművek készültek, hanem efféle játékos mobilszobrok is. A Téráztatót Deák Dénes műgyűjtő ajándékozta a városnak, hogy a színes, csilingelő, vizet köpő, kút váljék amolyan találkozóhellyé. A Téráztatót azonban néhány év alatt szinte teljesen szétlopták, csak a roncs maradt. Ám úgy tudjuk, nem végleg kell elbúcsúzni a kúttól: a város vizsgálja, miként lehet a szobrot rekonstruálni.

A szoborroncsot daruval emelték le a helyéről

-– Nagyon sokat kapott Fehérvár a műgyűjtőtől, Deák Dénestől, nem „csupán”a milliárdos értékű gyűjteményt, hanem ezt a szobrot is. Ezért örülök annak, hogy a városnak az a szándéka, hogy megmentse ezt az értéket. Ezt az jelzi, hogy az áprilisi közgyűlésen a városatyák elhatározták, megvizsgálják a szobor rekonstrukciójának lehetőségét –- mondta Szűcs Erzsébet, a Városi Képtár– Deák Gyűjtemény igazgatója.

Persze, Kornis Gyula kultúrpolitikus szobrának felállításával nyilvánvalóvá vált, hogy Haraszty művét – amelyet a gyűjtő halála után, az adományozó emlékére Deák-kútnak neveztek el –, a továbbiakban nem a Bartók téren képzelik el.

A fehérvári városgondnokságnak november 30-ig kell elkészítenie a javaslatot arról, hogyan és mennyiből valósulhatna meg a rekonstrukció, no meg a szobor körüli tér – az alkalmas medence – kialakítása,  meg arról, hol is lehetne újból felállítani a Deák-kutat. A javaslatról – hogy mindez megvalósuljon-e – ezután az önkormányzat közgyűlése dönt majd.

Mindezt Zákányi Pétertől tudjuk: ő az az ifjú művészettörténész hallgató, aki a Haraszty szobor keletkezésének történetét kutatja. Ő volt a kurátora annak az időszaki tárlatnak is, amely bemutatta Haraszti mobilját, a hazai kinematikus szobrászat egyik emblematikus köztéri művét. De egy másik lelkes egyetemista, Gyulai András munkájára is számítanak: ő mechatronikai mérnöknek készül, és azt vizsgálja, miként lehet újratervezni, újraalkotni és hosszútávon is működőképessé tenni a mobilt.

–- A szobor vázát azért kellett most eltávolítani, mert erősen korrodálódott, nemigen rögzíti semmi, könnyen balesetveszélyessé válhat. Azzal, hogy leszerelték, Gyulai András is könnyebben végezheti el a rekonstrukciós tervhez fontos méréseket –- mondta lapunknak Zákányi Péter.

 

Gábor Gina

2014. október 08., 20:25 szerző: Gábor Gina

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...