Hírek

2014.10.08. 18:25

Búcsú a Téráztatótól?

Székesfehérvár – Hatalmas daruval szállították el szerda reggel a Bartók Béla térről Haraszty István művét, azaz a roncsot, ami még maradt belőle.

Gábor Gina

Akadt művészetbarát, aki a könnyeit törölgette, hiszen Haraszty István 1993-ban felavatott, szellemes, ötletes Téráztató című műve sokak számára a rendszerváltás időszakának felszabadult, pezsgő légkörét idézte. Azt a korszakot, amikor nem csak 19. századi mintákat követő, a konzervatív közízlést tükröző köztéri emlékművek készültek, hanem efféle játékos mobilszobrok is. A Téráztatót Deák Dénes műgyűjtő ajándékozta a városnak, hogy a színes, csilingelő, vizet köpő, kút váljék amolyan találkozóhellyé. A Téráztatót azonban néhány év alatt szinte teljesen szétlopták, csak a roncs maradt. Ám úgy tudjuk, nem végleg kell elbúcsúzni a kúttól: a város vizsgálja, miként lehet a szobrot rekonstruálni.

A szoborroncsot daruval emelték le a helyéről

- Nagyon sokat kapott Fehérvár a műgyűjtőtől, Deák Dénestől, nem csupán a milliárdos értékű gyűjteményt, hanem ezt a szobrot is. Ezért örülök annak, hogy a városnak az a szándéka, hogy megmentse ezt az értéket. Ezt az jelzi, hogy az áprilisi közgyűlésen a városatyák elhatározták, megvizsgálják a szobor rekonstrukciójának lehetőségét - mondta Szűcs Erzsébet, a Városi Képtár Deák Gyűjtemény igazgatója.

Persze, Kornis Gyula kultúrpolitikus szobrának felállításával nyilvánvalóvá vált, hogy Haraszty művét amelyet a gyűjtő halála után, az adományozó emlékére Deák-kútnak neveztek el , a továbbiakban nem a Bartók téren képzelik el.

A fehérvári városgondnokságnak november 30-ig kell elkészítenie a javaslatot arról, hogyan és mennyiből valósulhatna meg a rekonstrukció, no meg a szobor körüli tér az alkalmas medence kialakítása,  meg arról, hol is lehetne újból felállítani a Deák-kutat. A javaslatról hogy mindez megvalósuljon-e ezután az önkormányzat közgyűlése dönt majd.

Mindezt Zákányi Pétertől tudjuk: ő az az ifjú művészettörténész hallgató, aki a Haraszty szobor keletkezésének történetét kutatja. Ő volt a kurátora annak az időszaki tárlatnak is, amely bemutatta Haraszti mobilját, a hazai kinematikus szobrászat egyik emblematikus köztéri művét. De egy másik lelkes egyetemista, Gyulai András munkájára is számítanak: ő mechatronikai mérnöknek készül, és azt vizsgálja, miként lehet újratervezni, újraalkotni és hosszútávon is működőképessé tenni a mobilt.

- A szobor vázát azért kellett most eltávolítani, mert erősen korrodálódott, nemigen rögzíti semmi, könnyen balesetveszélyessé válhat. Azzal, hogy leszerelték, Gyulai András is könnyebben végezheti el a rekonstrukciós tervhez fontos méréseket - mondta lapunknak Zákányi Péter.

 

Címkék#szobor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!