Hírek

2015.06.08. 16:16

A buszoknak a fele légkondis

Fejér megye - Meleg, tömeg és a buszon elviselhetetlen hőmérséklet - háromból legalább az egyik enyhítését várja az ember, ha tömegközlekedik. De mi is a helyzet?

Kocsis Noémi

– Munkatársaink igyekeznek azokat az autóbuszokat forgalomba állítani, amelyeken működik légkondicionáló berendezés, illetve több nyitható ablakkal rendelkeznek – reagált megkeresésünkre Pruzsina Alice, a KNYKK Zrt. sajtószóvivője. – Hétköznapokon, csúcsidőben, amikor minden járműre szükség van, nehezebb megoldani az autóbuszok napközbeni cseréjét, szabad-, és munkaszüneti napokon viszont, mikor kevesebb autóbusz is elég a járatok elvégzéséhez, csak olyan buszok közlekednek, melyeken megfelelően működik a klímaberendezés. Ezek a külső hőmérséklethez képest 4-6 fokkal hűtik le a belső tér levegőjét – mondta a szóvivő. A helyi közlekedésben résztvevő járműveken ez nem hatékony, mert a megállókban sűrűn nyíló ajtón át kiegyenlítődik a busz belső- és a természetes külső hőmérséklet. Helyi járatokon izzasztóbb hangulatban utazunk majd.

Pruzsina Alice szóvivő. Fotó: FMH-archív

Fejér megyében egyébként a cég összesen 300 autóbusza teljesít szolgálatot, s a járműpark közel fele klímás – mondja a szóvivő.

– Amikor vége a tanévnek, a szabadságolások miatt a dolgozók is kisebb létszámban utaznak. Így kevesebb autóbusszal lehet számolni egyes vonalakon, időszakokban. De járatsűrítések is adódnak: Dunaújvárosban például ekkor nő meg az utasok száma a Szalki sziget felé. Így a 24-es jelzésű busz júliusban és augusztusban gyakrabban közlekedik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!