Hírek

2014.10.01. 20:01

A csoda, amit zenének hívnak

Székesfehérvár – „Testvér lészen minden ember” címmel rendezték meg a Zene Világnapját a Vodafone Sportcentrumban. Kórusművekkel, japán, francia és orosz népdalokkal ünnepelték a zenét.

Buthy Lilla

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész javaslatára, 1975 óta ünnepeljük október elsején a Zene Világnapját. Székesfehérváron már hagyomány, hogy több száz fellépővel, nagyszabású ünnepi gálával készülnek erre a napra, amikor átadják a város zenei elismeréseit: az Év Kórusa díjat, a dicsérő okleveleket és a Fricsay Richárd Zenei Díjat.

A Zene Világnapján távoli, egzotikus országok népzenéjéből, dalaiból is ízelítőt kaphatunk. Idén a magyar népdalok és kórusművek mellett francia, orosz, japán és thai dallamok hangzottak fel. Chawin Temsittichok hangos sikert aratott improvizációjával, thai xilofon – Ranadek műsorával.

A fehérvári világnap az ünnepi műsor mellett, hagyományos díjátadók színtere is. A 2002-ben alapított Fricsay Richárd Zenei Díjat azok az együttesek, előadóművészek, karnagyok, zenetanárok kaphatják, akik maradandót alkottak Székesfehérvár zenei életében. Idén Bíró Zoltán, a Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola trombitatanára kapta a neves elismerést.

– Bíró Zoltán, az iskola rézfúvós tanszakának vezetőjeként, a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar alapítójaként, karnagyként beírta magát a város zenei életének krónikájába, kiemelkedő zenei munkásságával maradandót alkotott. Személyisége szép példája annak, hogyan tud a zene hidat építeni az együtt zenélők között, hogyan tudja lelkünket megszépíteni és mindennapjainkat, valamint ünnepeinket igazi közösségi élménnyé emelni – mondta el Brájer Éva, a város alpolgármestere.

A gála Beethoven IX. Szimfoniájával zárult az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a kórusok előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!