Hírek

2015.08.27. 17:00

A fehérvárcsurgói hivatal segíti a telkeseket

Június elején megjelent írásunkban a csurgó telkesek panasza nyomán összehívott lakossági fórumról tudósítottunk, amely fórumon ígéret hangzott el a megoldást illetően. A panaszosok egyike felhívott minket a múlt héten, hogy semmi nem történt.

Zsigó Ferenc

Horváth Tibor és Bernáth Pál mögött látszik a megtisztított egykori földút, előttük a vadháló, amivel a régi tulaj elzárta az utat

Horváth Tibor és tizennyolc további telektulajdonos három hónappal ezelőtt azt panaszolta, hogy egy magánszemély megvásárolta azt a földet, amin egy régi dűlőút van, és tulajdonát bekerítve megakadályozta, hogy az utat használják azok, akik korábban azon az úton járva közelítették meg telkeiket.

– Amióta az eszemet tudom, ott az erdőszélen mindig volt út, arra jártunk gyalog is, kocsikkal is – mondta a 67 éves Bernáth Pál, a három panaszos egyike, aki Kindl Zsolt és Horváth Tibor társaságában hozták be az ügyben keletkezett, általuk ismert iratokat a szerkesztőségbe – írtuk június 3-án megjelent riportunkban.

A telkesek gondjáról értesülve Schmidtné Cser Viktória polgármester a megoldást keresve az erdészeti hatósággal, a földhivatallal, több tulajdonossal egyeztetett az elmúlt mádfél évben. Az ilyen esetekben nehézkes az ügymenet – tudtuk meg a tájékozódás során, és ez szóba került azon a fórumon is, amelyen a telkesek közül sokan megjelentek, és amelyen körvonalazódott a megoldás is. Eszerint a testület 1,2 milliót elkülönített már, meg kívánják venni a földet, s amíg a minden igényt és jogszabályi követelményt kielégítő, hatóságilag is engedélyezett utat ki nem alakítják, a telkesek saját felelősségükre – amiről írásban nyilatkoznak – használják az utat, amit a csihatagoktól megtisztít az önkormányzat.

– A megtisztítás a mai napig nem történt meg – panaszolta a múlt héten Horváth Tibor, aki azért hívott fel június után ismét bennünket, mert az elhangzott ígéret ellenére nem tudta megközelíteni a földjét.

– A jegyző asszony azt ígérte, hogy augusztus 20. után már járható lesz a dűlő – mondta Horváth Tibor.

Kedden a helyszínen találkoztunk Horváth Tiborral és az éppen a telkén munkálkodó Bernáth Pállal. Az ominózus telekhez érve azt láttuk, hogy azon a csihatagoktól megtakarítva, autóval járható dűlőutat alakítottak ki, mint utóbb kiderült, előző nap a hivatal dolgozói.

– Az önkormányzat alkalmazásában álló munkások tisztították meg az utat, és azért csak most, mert elhúzódott az adásvételi eljárás, aminek keretében 1,2 millióért megvettük a telket, és az esőzések is késleltették, hogy betartsuk, amit ígértünk – mondta el tegnap Hegyes Zsuzsanna jegyző, akitől megtudtuk azt is, hogy figyelmeztető táblát fognak kihelyezni, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenki saját felelősségére használja az utat, hiszen az még nem „hivatalos” út. Hogy azzá váljon, ahhoz pénz kell és idő – mondta a jegyző.

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!