Hírek

2016.07.28. 17:29

A Depóniát vizsgálta a számvevőszék - Csak három észrevételt fogalmaztak meg

Budapest, Fehérvár - Gyakorlatilag mindent rendben talált a fehérvári központú településtisztasági kft.-nél az állami számvevőszék.

Házi Péter

Az Állami Számvevőszék tervszerűen átvizsgálja az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató cégeket, így került most sorra a Depónia Kft. A társaság az ellenőrzött, 2011. és 2014. közötti időszakban nyereségesen gazdálkodott, mérleg szerinti eredménye 2011-től azonban folyamatosan csökkent, 2014-ben 2,8 milliós eredményt realizált. (Ez nyilvánvalóan összefügg a rezsicsökkentés miatti díjtétel-csökkentéssel is.)

Új munkagép Csalán. A kintlévőségek ellenére a cég vezetése - ha nehezen is, de - megoldja a szükséges fejlesztéseket. Fotó: Archív

A követelések - a be nem fizetett számlák - állománya 2013 végéig folyamatosan nőtt, 2014 végére az előző évi 723,2 millióról 460,7 millió forintra csökkent. A társaság kezdeményezte a követelések adók módjára történő behajtását, amely ennek ellenére is emelkedett, 2014-ben a lakossági kintlévőség 203,1 millió forintot tett ki. A közfeladat ellátását szolgáló vagyonnal való gazdálkodás, valamint a bevételek, költségek és ráfordítások elszámolása szabályszerű volt. A társaság rendelkezett számviteli szabályzatokkal, a számlarend azonban csak részben tartalmazta a számviteli törvényben előírt tartalmi elemeket. A társaság gondoskodott az éves beszámoló letétbe helyezéséről, illetve nyilvánosságra hozataláról. Adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzat azonban nem készült, ez ügyben javaslatot fogalmazott meg az ÁSZ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!