Hírek

2017.01.22. 20:30

A díjazott a Cserta család

Székesfehérvár - A magyar kultúra napja alkalmából Pro Cultura Albae Regiae díjban részesült a Cserta család.

B. Kiss László

A család tagjai a kitüntetést Cser-Palkovics Andrástól, Székesfehérvár polgármesterétől vették át vasárnap este, a Vörösmarty Színházban rendezett gálaműsoron. A gálán fellépett a több fehérvári iskola diákjaiból álló szavalókórus, amely Kozári Ferenc színművész irányításával a Himnuszt szavalta el.

Az Alba Regia Vegyes Kar és a Primavera Vegyes Kórus - Kneifel Imre vezényletével - Kodály három kórusművét adta elő. A produkcióban közreműködött a színház két művésze, Kiss Diána és Nagy Péter. A műsor Szirtes Edina fellépésével ért véget. A gálán Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mondott ünnepi köszöntőt.

Cser-Palkovics András nyújtotta át az elismerést, amit a népes Cserta család több tagja vett át. Mind a három generáció képviselve volt Fotó: Simon Erika

Önzetlenség, elkötelezettség, igényesség - ezzel áll a jó ügyek mellé a Cserta család, így végez közösségi tevékenységet odaadó keresztényi szemlélettel, vállal fel tudatosan értékeket, legyen szó a munkáról, kulturális vagy szociális misszióról, a család közösségének erősítéséről" - hangzott el a méltatásban, amely imígyen folytatódott: A Cserta család hatással bír Székesfehérvár zenei-művészeti és szociális közösségeinek, családjainak az életére, tevékenységeikben a mindenkori emberi kvalitás és az alázat jelenik meg."

A zenész-táncos családban az édesapa, Gábor mérnök, az édesanya, Judit pedagógus, akiknek négy gyermekük született. A nagycsalád életét három unoka teszi még örömtelibbé.

Csertáné Bohn Judit a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatot vezette hittel, szakmaisággal, szeretettel; Fejér Megyei Príma-díjas mentálhigiénikus. A mai napig végez karitatív tevékenységet, vesz részt közösségfejlesztő kulturális programokon, családokat segít. Cserta Gábort a város irodalmi estjein, történelmi programjain ismerhette meg a nagyközönség mint zenészt, gyakran egyik fiával, Balázzsal együtt fellépve.

Az énekelt verseket, a Vörösmarty Társasággal szervezett közös rendezvényeket, a népzenei fellépéseket Székesfehérvár Pro Civitate Emlékéremmel ismerte el. Mind a négy gyermekük életében nagy szerepet tölt be a zene, a tánc. Az elsőszülött Gábor fotográfus, Judit óvónő.

Balázs a fúvóshangszerek mestere. A színpadi fellépések mellett tudását pedagógusként is átörökíti.

Kata üzleti főiskolát végzett, egy gyermeke van, és a családi hagyományokat folytatva ő is elkötelezett a népi hagyományok továbbörökítésének ügyéért - derült ki a többi között a méltatásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!