Hírek

2014.07.23. 17:05

A diszkriminált kutyák

Kutyák is jöhetnek, de ezek pont nem - hangzott el a minap egy magán horgásztónál a kijelentés. Az állatbarátok nem értették: miért nem vihetik be a szelíd jószágokat, amelyek egyébként pit bullok, a területre?

S. Töttő Rita

Három szelíd jószággal találkoztam a minap a Halesz parkban, ahová gazdáik, Bíró Zsolt, Bíróné Turczer Edina és Balázs Anita azért hozták a kutyákat, hogy megmutassák: ezektől az állatoktól aztán tényleg nem kell tartani. Bíró Zsolt egy hétvégi kirándulásuk után keresett meg, mert szeretné, ha végre az átlagember is a modernizált állatvédelmi törvényhez hasonlóan kezdene el gondolkodni. Zsoltéknak ugyanis pit bull terrierjeik, illetve azok keverékei vannak, akikkel együtt szerettek volna eltölteni egy napot egy kis magán horgásztónál, Fejér megye határában. Ám a bejáratnál tovább nem jutottak, ugyanis a portán azt mondták nekik: noha be lehet hozni ide kutyákat, de ezeket nem.

- Felháborodva kérdeztük, miért. Ekkor egy listát tettek elénk, azokkal a fajtákkal, amelyek nem léphetnek be a területre - kezdi a gazdi, aki persze nem tagadja azt sem, hogy bizonyos szinten érti a pit bullokkal kapcsolatos előítéleteket, de nem a fajta jellege miatt, hanem azért, mert sok olyan tulajdonos van, aki nem megfelelően tartja az állatot. Persze nem így hangzott el, de ez volt a lényege. Önbizalom növelőnek, unalom ellen használatos , mondhatni vannak, akik azért tartják, hogy félelmet keltsenek másokban. Pedig ez a harci kutya nem az a harci kutya szögezi le, s elárulja azt is, miért: a pit bullokat nem ember, hanem másik kutya elleni harcra szelektálták, s a dolga épp az volt, hogy emberre ne támadjon még idegenre se. Itt persze hosszas elméleti társalgás alakult ki a genetika, a tenyésztői szelektálás, a nevelés és a környezeti tényezők hatásairól.

S hogy az egyébként nagy állatvédőkként is ismert pit bull tulajdonosok miét is hozták fel az állatvédelmi törvényt példaként? Mert a mi magyar törvényeink már két éve nem fajta alapján diszkriminálnak , azaz minősítenek veszélyesnek egy kutyát, hanem az egyes egyedek tettei alapján. Azaz, ha egy eb támad, vagy arra utalóan viselkedik, és ezt bejelentik az önkormányzatnál, akkor egy e témakörben jártas szakértő dönti el, veszélyesnek nyilvánítható-e vagy sem. Ha igen, az a kutya csak engedéllyel, ivartalanítva tartható, nem vihető ki az országból, nem vihetők versenyekre és nem lehet velük őrző-védő munkát sem végezni.

Számos kutyabarát szállodában is hasonló gyakorlatot követnek, nem méret, hanem fajta alapján döntik el, beengedik-e vagy sem. Az indok az a többi vendégben félelmet kelt. A diszkrimináció oka azonban sokszor a közhiedelem, amely, mint tudjuk: pletykákon alapul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!