Hírek

2017.07.14. 18:17

Nánási Zsolt István erdész, a dobogót célozza meg

Az idei Év Erdésze Versenyen ötödik lett, különszámban nyert.

Szanyi-Nagy Judit

Nánási Zsolt István a székesfehérvári erdészet velencei erdészkerületében dolgozik mint kerületvezető erdész. A mindennapjait tekintve jellemző, hogy reggel korán kel, majd - közmunkásaival és munkatársaival együtt - csakhamar nekilát a napi elintézendőknek. Ezek között szerepel gyérítés, művelési munkálatok és fahasználat is, de olykor-olykor vaddisznóhajtáson is részt vesznek. - Aránylag összetett munka ez - mondja. Emellett ők felelnek például az erdők ápolásáért is, amelynek lényege, hogy a kivágott erdőrészt, területet ugyanolyan - ha nem jobb - minőségben pótolják.

Pályaválasztását befolyásolta, hogy édesapja szintén kerületvezető erdészként munkálkodik. - Öt éve vagyok a velencei erdészkerületben. Ezt megelőzően a mecsérpusztai erdészetnél tevékenykedtem, ahogyan édesapám is. Gyermekkorom óta jártam vele az erdőt, sok mindent tőle tanultam meg, köztük a gyakorlati dolgokat, például a rönk-számbavételt - meséli.

Nem véletlenül ezt a területet emeli ki szinte azonnal: az Év Erdésze Versenyen ebben a számban az első helyet szerezte meg, az összesített ötödik mellett. A rönkszámbavétel során a versenyzőnek több rönk esetében kell meghatároznia a fafajt, majd a rönkök választékát és minőségét. - Erdészként tudjuk, milyen választékot vágnak ki az erdőből, illetve hogy milyen alapanyagot kell hagyni a fakitermelőknek - részletezi a rönkszámbavétel mindennapi gyakorlatának alapjait Zsolt, majd elmagyarázza magát a tevékenységet is: - Adott egy 2 vagy 2,50 méteres fűrészipari alapanyag. Először átmérőt nézünk rajta, majd az átmérő alapján meg tudjuk nézni a fa köbtartalmát egy ezt jegyző könyvből. Ezt követően felírjuk rá kalapácsráveréssel a hosszúságot, az átmérőt és a köbtartalmat - mondja a számbavételben első helyet elérő Zsolt.

Nánási Zsolt István kerületvezető erdész, ha őt küldik, jövőre dobogós helyet szeretne elérni a versenyen Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Nem mellesleg a verseny nagyon összetett és erőt próbáló - fogalmazza meg az erdész. Hiszen, bár egyéniben indulnak a versenyzők, mégis részt kell vennie minden egyes számban a delegált erdészeknek. Így a rönkszámbavétel mellett választékolás, sarang-számbavétel, de az erdőfelújítás leírása, a famagasság- és térfogatbecslés versenyszámokban is indult a Vadex Zrt. kerületvezetője, akit a cég jelölt ki - versenytársaihoz hasonlóan - a részvételre.

Az évről évre megrendezett verseny célkitűzése, hogy az ezen résztvevő erdészek gyarapítsák, korszerűsítsék szaktudásukat, népszerűsítsék az erdész szakmát, valamint emeljék ennek a hivatásnak a rangját. Persze nem utolsó szempont a baráti, szaktársi kapcsolatok kialakítása, elmélyítése sem. Zsolt is szert tett új ismerősökre, sőt, a dobogós helyezettektől azt is megtudta, a többségük kiemelten erre a versenyre készül, már két-három hónappal előre. - Vannak, akik nagyon komolyan veszik ezt a megmérettetést, ők általában a kollégáktól is komoly felkészítést kapnak, folyamatosan készülnek. Ez már csak azért is előnyös, mert vannak olyan versenyszámok, amiket mi, kerületvezető erdészek nem sűrűn használunk a mindennapi tevékenységeink során. Ilyen például a körlap-összeg-mérés, amely jelenleg az egyik leggyakrabban használt eljárás a fakészlet meghatározására. De az erdőfelújítás felírását is másként végezzük a gyakorlatban, mint ahogyan az a versenyben szerepel - mondja.

Természetesen ő is folyamatosan készül a versenyre, és ez az eredményein is látszik. Három éve a tizenötödik, tavaly a hatodik, idén pedig az ötödik helyen végzett az összesítésben. - Régi tankönyveket szoktam átolvasni, átnézni, ezzel a vadfajok, vadnyomok, kártevők felismerésére lehet könnyebben felkészülni - meséli, majd hozzáteszi: - Idén elsősorban az esküvőmre koncentráltam, ezért valamelyest elsikkadt a felkészülés. Jövőre viszont, ha a cég megtisztel a bizalmával, és ismét én képviselhetem őket a versenyben, már dobogós helyen szeretnék végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!