Hírek

2014.10.01. 16:45

Minden napra egy alma

Székesfehérvár - Minden nap egy alma az orvost távol tartja - mondták eleink leghétköznapibb gyümölcsünk egészségvédő hatásairól.

Kocsis Noémi

A csíziók ismert mondását hangoztató nagyanyáink még könnyű helyzetben voltak almafronton: vidéken kimentek a kertbe .és szakítottak a mindenhol növő-viruló almafákról. Manapság Facebook-csoportok alakulnak egy-egy régi almáskert kivágása, felszámolása ellen, s míg a termelőktől az étkezési almát bruttó forintért, az ipari minőségűt 20 forintért veszi át az állam, a fehérvári élelmiszerpiacon 160 forint alatt nemigen találtunk jóféle almát tegnap, sőt, inkább 190-220 forint között mozgott a szép, tovább eltartható fajták ára.

Az elmúlt hetekben a kormány az almafogyasztást népszerűsítő kampányt is indított. Az almatermesztők szerint, ha minden magyar ember megenne napi két almát, hazai termelőkért is sokat tenne.

 

Sok helyen (például Szabolcsban) az önköltségi ár töredékéért sem tudják értékesíteni almájukat a termelők, miközben a Dunántúlon, például Fehérváron kétszáz forint az alma kilónkénti átlagára. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke azt mondja: az állami felvásárlás nagy segítség a termelőknek, hiszen nem marad eladatlanul a gyümölcs. Mártonffy Béla elfogadhatónak nevezte az almáért kínált árat is. Az elmúlt hetekben a kormány az almafogyasztást népszerűsítő kampányt is indított. Az almatermesztők szerint, ha minden magyar ember megenne napi két almát, akkor nemcsak az egészségéért, hanem a hazai termelőkért is sokat tenne.

Mártonffy Béla múlt héten az MTI-nek elmondta, a szervezet kezdeményezi, hogy a polgármesterek, főként a városokban tegyék lehetővé kijelölt helyeken a termelők számára az alma árusítását. Emellett kéri a szakmaközi szervezet a vendéglátó helyeket is, hogy tartsanak „almanapokat”, amelyeken tradicionális magyar almát tartalmazó ételeket kínálnak nagyobb mennyiségben vendégeiknek.Nos, a fehérvári piacon tegnap vagy hatféle almát is kínáltak, de egy sem volt kilónként 160 forint alatt, jellemzőbb a 200-230 forintos ár. A zöldségárakra jellemző a „majdnem minden négyszáz” helyzet, a brokkolit, a zöldbabot, a padlizsánt, a cukkinit is ezt megközelítő áron kínálták a termelők és kereskedők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!