Hírek

2017.06.21. 19:10

Családias otthonok - Idén húszesztendős a meghatározó jelentőségű gyermekvédelmi törvény

SZÉKESFEHÉRVÁR - Rövidesen megszűnnek a sok száz fős gyermekotthonok. Szerepüket országszerte családias jellegű intézmények veszik át.

Majer Tamás

A gyermekvédelmi törvény 20. évfordulója alkalmából a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat otthonában tartott sajtótájékoztatót Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. S hogy miért éppen itt? Balog Zoltán véleménye szerint Székesfehérvár és Fejér megye a gyermekjóléti szolgálatok működtetése ügyében példaértékű munkát végez. – Ez az intézmény, ahol most vagyunk, iskolapéldája, mit is szeretnénk a gyermekvédelmi ellátásban elérni. Itt nem is olyan régen egy 200  fős, monstre csecsemőotthon volt, ehelyett ma 48 gyermek ellátásra alkalmas, családias környezet van – mondta a miniszter. Tájékoztatása szerint 2020-ra minden túlzottan nagy intézmény szerepét a fehérvárihoz hasonló, kisebb gyermekotthon veszi át.

Balog Zoltán beszélt a 2010-es azon szemléletváltozásról is, amely lényege, hogy a gyermekvédelembe vettek sorsa nem lehet egyirányú utca; szükséges, hogy onnan legyen visszaút. Kiemelte, hogy 1998-ban a gyermekvédelembe vettek 40 százaléka, ma már több mint 65 százaléka él családban.

A gyermekjóléti központok száma megnégyszereződött az országban, minden járásban van már. További fontos eredmény az a három éve hatályos törvény, miszerint a 12 év alatti, védelembe vett egészséges gyermekek csak családba kerülhetnek. Ezt csak speciális okok írhatják felül, például a testvérek együtt tartása. Szintén előrelépés, hogy a nevelőszülői státusz foglalkoztatási jogviszonnyá vált.

A miniszter beszélt arról is, hogy a gyermekvédelemben dolgozók nemzetstratégiailag jelentős feladatvégzésének megbecsülését erősíteni kell. Arra utalt, hogy nincs arányban a bérük az önfeláldozó munkájuk nehézségével. Ugyanakkor új kritériumok szerint választják ki a vezetőket, nevelőszülőket. A gyermekeket ért abúzusokat kivizsgálják, eljárásig viszik. Az áldozatvédelem és a trauma-feldolgozás elengedhetetlen feladatára is felhívta a figyelmet a Balog Zoltán miniszter.

Novák Krisztina, az Integrált Jogvédelmi Szolgálat főosztályvezetője is éppen a gyermekek jogairól beszélt. Kifejtette, különösen nagy fontosságú, hogy a gyerekek felismerjék, ha jogsérelem éri őket. Úgy látja, ha ez megvan, felismerik azt is, ha életük során ők lépnék át azt a határt, ahol mások jogaival mennének szembe.

Czibere Károly államtitkár szerint ez az évforduló kiváló alkalom a társadalom figyelmének ráirányítására a gyermekvédelemre.

- A állami gondozott gyerekek körül gyakran előítéletből emelt magas falakat romboljuk le - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!