Hírek

2013.04.19. 16:26

A döntést hadüzenetnek tekintik Kishantoson

Hantos-Kishantos - Döntött az NFA Hadüzenet Kishantosnak - likvidálják az ökológiai gazdálkodás egyik európai fellegvárát - nem kerteltek pénteken a vidékfejlesztési központ vezetői.

V. Varga József

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntése alapján a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ huszonegy éves múltra visszatekintő, nemzetközi hírű ökológiai mintagazdasága 2013. november elsejétől elveszíti területeit - tudta meg lapunk pénteken délután Ács Sándorné és Bolye Ferenc ügyvezetőtől. Hadüzenet Kishantosnak: likvidálják az ökológiai gazdálkodás egyik európai fellegvárát - az agrárszakemberek nem kerteltek, amikor protestálásuknak hangot adtak.

Huszonegy év után nemet mondtak - protestál Ács Sándorné és Bolye Ferenc, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ két ügyvezetője (Fotó: V. Varga József)

A német és magyar szakemberek által kormányközi együttműködés keretében megtervezett nemzetközi hírű mintagazdaság földjeit „szétszórják” és „sóval hintik be” a helyét - így a megfogalmazás. A döntést megelőzően több európai ország nagykövetsége és a Biogazdálkodók Európai Szervezete is kérte a kormányt a kishantosi központ további működésének biztosítására - eredménytelenül.

A Kishantos ügyében meghozott döntés hadüzenet mindennek - hangsúlyozta Ács Sándorné és Bolye Ferenc -, amit a civil erőfeszítésékkel létrehozott vidékfejlesztési központ képvisel: a demokrácia, a fenntarthatóság, a fenntartható vidékfejlesztés, az ökológiai gazdálkodás, a természet és a társadalom értékeinek, a magyar társadalom jövőjét, biztonságát jelentő természeti erőforrások védelmének.

Az NFA döntéséről, annak részleteiről és a döntés nyomán kialakult helyzetről a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetői sajtótájékoztatót tartanak április 24-én, szerdán 11 órakor Budapesten, a Paulay Teremben. A sajtótájékoztatón a kishantosiak vendége lesz Ángyán József országgyűlési képviselő, egyetemi tanár, Ertsey Attila, az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja, ifjú Zlinszky János egyetemi docens és Hetzmann Róbert, a Váralja Szövetség elnöke.

Amint Ács Sándorné és Bolye Ferenc elmondta: a sajtótájékoztatón szó esik majd arról, hogy illeszkedik-e ez a döntés a nemzeti vidékstratégiához és az NFA-törvényben meghatározott földbirtok-politikai irányelvekhez. Felteszik a kérdést: szolgálja-e mindez a közérdeket? Arról is fellebbentik a fátylat, hogy kik nyerték el a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság huszonegy éve bio-módon - vegyszerek és műtrágyák nélkül - művelt földjeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!