Hírek

2014.11.27. 18:34

A fejlesztések eddig még nem növelték a vendégéjszakák számát a Velencei-tónál

Velence – A lehető leggyorsabban és leghatékonyabban kell együttműködniük a településeknek a fejlődés érdekében: több más mellett erről is beszéltek egy csütörtöki konferencián.

Tihanyi Tamás

Koszti András, Velence polgármestere köszöntötte a résztvevőket, azok sorában Tessely Zoltán országgyűlési képviselőt, L. Simon Lászlót, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárát és Ruszinkó Ádámot, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkárát. A településvezető leszögezte, a Velencei-tónál elkötelezett a szándék a hatékonyság növelésére a turizmus területén, és ezen kell alapulnia a fejlesztési elképzeléseknek. Tessely Zoltán arról beszélt, hogy a Velencei-tó környékének települései a választások után sokkal egységesebbek, mint korábban voltak.

L. Simon László adatokkal támasztotta alá azt a véleményét, hogy bár országos és megyei viszonylatban növekedett a vendégéjszakák száma, ez a tónál nem volt így tapasztalható annak ellenére sem, hogy az elmúlt években komoly kormányzati támogatással lényegében minden fejlesztési szándék megvalósult. Márpedig, „ha a fejlesztéseket nem igazolják vissza a számok, akkor nagy gondban vagyunk, ha nem leszünk sikeresek, a politikai lobbiban az érvrendszerünk meggyengül”, jegyezte meg a politikus. Mit lehet tenni? A tendencia az, hogy egyre inkább a minőséget keresik a vendégek. A Velencei-tó partján ezért szükség van minőségi szálláshelyekre, akár az északi parton is. L. Simon László a jövő zálogaként az összefogás szükségességét hangsúlyozta a konferencián, szerinte a tóparti városokban például egységesíteni kell az idegenforgalmi adó mértékét és egyesíteni kell a gárdonyi és a velencei TDM (Turisztikai Desztináció Menedzsment) -szervezeteket, mert így fellépve hatékonyabbak. Javaslatként hangzott el továbbá, hogy a települések az idegenforgalmi adóbevételt fizessék közvetlenül a TDM-szervezethez: az ezt kiegészítő állami támogatás kivételével.

Ruszinkó Ádám a javaslatok egy részét a maga oldaláról is üdvözölte, másokról némileg eltérő volt a véleménye. A konferencia sajtótájékoztatóján feltett kérdésekre további, a térségre vonatkozó fejlesztési részletek is elhangzottak. A partfal rehabilitációjának engedélyezési terveivel várhatóan 2015 nyarának végére elkészülnek. Kápolnásnyéken inkubátorház épül turisztikai és oktatási funkcióval, Gárdonyban új helyre, ingatlanba költözne a rendőrkapitányság. A kerékpáros turizmussal kapcsolatban maradt a régi cél: nem elég „tókört” csinálni, hanem egész kerékpárút-hálózatot, hogy a térségben szálljanak meg a turisták, hiszen ha nem ezt teszik, elmarad a bevétel. Ez a szezonhosszabbításnak is fontos szempontja, mert a strandszezon másfél hónapos, ám a kerékpárosok még mindig ott vannak a tóparton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!