Hírek

2014.09.04. 13:55

Szeptemberben újra zsúfolásig telnek a buszok, a bérlet viszont nem mindig érvényes

Székesfehérvár – A feledékeny diákok pórul járhatnak a buszokon, ha ellenőrrel találkoznak. A kitöltetlen bérletek és igazolványok miatt napi rendszerességgel büntetnek meg valakit a járatokon.

S. Töttő Rita

Elkezdődött az iskola, a diákok újra zsúfolásig töltik a buszjáratokat. Az ellenőrök pedig jönnek, látnak és – nem ritkán győznek. „Az én gyermekemet is megbüntették, mert nem volt kitöltve az érvényes bérletszelvénye. Nem érdekelt senkit, hogy diák, és valószínűleg elfelejtette, de nem bliccelő.” – áll az egyik hozzászólásban egy korábbi volános panaszossal kapcsolatos cikkünk után. Egy másik hozzászóló pedig ezt írta: „Feleségemet pár hónapja az adott hónap 6-án akarták megbüntetni, mert ugyan volt bérlete, de elfelejtette ráírni az igazolvány számát. Az igazolvány mellett 3 évre visszamenőleg ott volt az összes korábbi bérlete, igazolványszámmal...”

A panasz így folytatódik: nyilvánvaló volt, hogy nem bliccelőről, hanem egyszerű feledékenységről van szó. Ennek ellenére kb. 15 percen át fenyegetőztek büntetéssel, végül csak egy jegyet kellett vennie az amúgy kifizetett bérlete mellé ... Lehetőségként fel sem merült, hogy esetleg helyben ráírja a számot . De volt olyan is, aki más problémával találta szemben magát: Budapest és Sárkeresztes közé érvényes az útvonal igazolásom, ennek ellenére az ellenőr meg akart büntetni, mert Székesfehérvár és Sárkeresztes között utaztam a diákbérletemmel. Mindennaposak ezek az esetek a buszjáratokon, sőt, várhatóan a hosszú nyári szünet után még több lesz.

A volán tapasztalatai szerint egyébként havonta átlagosan 2200-2300 ellenőrzést végeznek az ellenőrök a buszokon, amelyek közül a fenti hiányosságok a leggyakoribbak. Kinek jutna eszébe az állandó hajtás, sietség, tanulás mellett az a fránya számsor? Nos, aki elfelejti, készülhet

- A tapasztalatokról készült összesítés szerint leggyakoribb hiányosságok között szerepelt, hogy a diákok nem írják rá a viszonylatigazolás számukat, nevüket az aktuális hónapra váltott bérletre, illetve sokszor fordul elő, hogy a viszonylat igazolás kilométer adatai nem egyeznek meg a vásárolt bérleten szereplő kilométerrel. Mindkét esetben érvénytelennek minősül a bérlet, hiszen a név és a viszonylatszám azonosítja annak használóját, és bármelyik hiánya pótdíjazást von maga után - szögezi le Pruzsina Alice, a Vértes és az Alba Volán kommunikációs főmunkatársa. A törvény az törvény, mondja tehát a szolgáltató és az ellenőr, ezért hangsúlyozza azt is, hogy törvény írja elő továbbá, hogy kedvezményes tanuló bérlet csak az iskola és a lakóhely közötti viszonylatra váltható. A diákigazolvánnyal a további utazások (például zeneiskolába, edzésre, szabadidős tevékenységre) fél áron, jeggyel vehetők igénybe.

A szülők gyakran hivatkoznak arra, hogy gyermekük még 18 éven aluli, így nem kötelezhető olyan dokumentum aláírására, amely pótdíjazást von magával. Ez azonban nem egészen van így, hiszen az ellenőröknek a személyszállítási törvény alapján adatmegismerési joguk van. S hogy ez mit jelent? Az érvénytelen jeggyel, bérlettel utazó diákkal adategyeztető lapot töltenek ki, melyen szerepelnie kell minden adatának, a szülő nevének és címének. - A 18 éven aluli utas aláírásával igazolja a felvett adatok valódiságát és az utazás körülményeit. Erről a helyszínen másolatot kap, majd a pótdíjazással kapcsolatos további dokumentumokat az általa megnevezett szülőnek postázza az ellenőrzést végző cég - sorolja az ilyenkor szokásos eljárást Pruzsina Alice. Az más kérdés, hogy milyen körülmények között zajlik mindez, mennyire megalázó a helyzet, mennyire tapintatos vagy éppen nem az az ellenőr. A feledékenységnek tehát ára van, amit az ellenőr így vagy úgy, de behajt. A panaszokat pedig ki kell vizsgálnia a szolgáltatónak, s 30 napon belül válaszolniuk is kell a panaszosnak.

A közlekedési társaság nem karitatív szervezet, az ellenőr pedig végképp nem az, legalábbis ne számítson rá az utas - ez a tapasztalat. Ennek persze oka van: - A visszaélések évente több millió forintos bevétel kiesést is eredményezhetnek a társaságnak - mondta Pruzsina Alice s hozzáteszi: Visszaszorításuk nem csak anyagi érdeke a szolgáltatónak, hanem erkölcsi is, hisz a járatokra érvényes jeggyel felszálló utasok védelme elsődleges.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!