Hírek

2013.07.07. 16:21

A felnőttképzési piac újraelosztása kezdődik

Székesfehérvár – Július végén várhatók az új felnőttképzési törvény részleteit szabályozó kormány- és miniszteri rendeletek. A jogszabály körül sok a bizonytalanság.

Klecska Ernő

Az alapjaiban megváltozott felnőttképzési törvényről tartottak konferenciát pénteken a Gazdaság Házában. Szabó Zsuzsanna, a  Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke kiemelte: komoly szerkezeti átalakítások történtek a felnőttképzés jogi szabályozásában, amire a felnőttképzési piacon tevékenykedő összes cégnek fel kell készülnie.

Lakos István, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke,  aki több részletében is kritikával illette az új jogszabályt, rávilágított, hogy nem lesz egyszerű az átállás, hiszen a határidők szűkösek, a nyilvántartásba vételi eljárás és a felnőttképzési tevékenységgel szemben támasztott követelmények pedig gyökeresen megváltoztak. A szabályozásból sokan kimaradnak, hiszen a törvény csak négy képzési körre, az  OKJ-s, a támogatott szakmai, az általános és támogatott nyelvi és egyéb támogatott képzésekre terjed ki. A mainál sokkal szigorúbb előírások és  szankciók lesznek, például a  figyelmeztetés nélküli szankció és az, hogy az  engedély visszavonása esetén a vezető máshol sem lehet vezető – hangzott el.

Lakos István, Farkas Éva és Szabó Zsuzsanna – a szakemberek még mindig tele vannak kérdéssel (Fotók: Koppán Viktor)

Farkas Éva, a Szegedi Tudományegyetem docense egy, az akkreditált felnőttképzési intézmények működési jellemzőit vizsgáló kutatásukat ismertetve ugyancsak annak a véleményének adott hangot, hogy sok még a tisztázatlan kérdés, amikre a jogalkotóknak sincs válaszuk. – A jelenlegi kusza helyzetben a szakértők sem látnak tisztán. Az új törvény csak a kereteket jelöli ki, minden attól függ, hogy mi áll majd a végrehajtási rendeletekben, amiket július végére ígérnek az illetékesek – fogalmazott.

Ma a 9809 felnőttképzési intézményből 1571 akkreditált, 2011-ben 720 463, 2012-ben 590 249 felnőtt vett részt szervezett általános, nyelvi, szakmai képzésen. Az új törvény a felnőttképzési piac újraosztását eredményezi majd, de még nem látszik, hogy hogyan, hiszen a felnőttképzési tevékenységet szervezők, illetve a felnőttoktatók végzettségi/képzettségi és kompetencia követelményeiről nem rendelkezik a törvény, a személyi feltételeket kormányrendelet fogja majd szabályozni – mutatott rá.

A jogszabállyal együtt, szeptembertől, megváltozik az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) is. Ennek részleteiről Soós László, a nemzetgazdasági minisztérium (NGM) szakképzési és felnőttképzési főosztályának szakmai tanácsadója szólt. Az új OKJ főbb jellemzői a meghatározott minimum és maximum óraszám, a meghatározott munkarend és a komplex szakmai vizsga. Az előzetes tudásmérés kötelező lesz az OKJ-s és nyelvi képzések esetében. A részletek ugyancsak miniszteri rendeletben lesznek majd, amelyhez kapcsolódóan szükség lehet módszertani útmutató készítésére is – hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!