Hírek

2016.10.28. 19:15

A férfiaknak beszélniük kell a problémáikról

Székesfehérvár - A Movember mozgalom újra beindul novemberben, ezért most az urak voltak terítéken az Igézőben. Azok a csodálatos férfiak - nő a bajusz novemberben! címmel tartottak előadást csütörtökön az Igézőben. A férfi létről és egészségről beszélgettek a szakértők.

Laci Patrícia

Mivel néhány nap múlva itt a november, azaz a movember mozgalom hónapja, így a férfiakról szólt a Nemekből Igenek Klub csütörtöki előadása. A Movember lényege, hogy a novemberi hónapban a férfiak nem borotválkoznak, így hívják fel a figyelmet a prosztatarákra és az urak egészségére. Az előadást Egey Tímea pszichológiai mentor vezette, a témához hozzászólt Fischer Imre pszichológus és Séllei Györgyi szexológus.

Az előadás elején Fischer Imre elmesélte, hogy a férfiakról alakult hagyományos kép, azaz ők a családfenntartók és az állandó pénzkeresők, felborult, hiszen a nők is el tudják ma már tartani magukat, emiatt tapasztalatai szerint sűrűn előfordul rivalizálás a párok között. Egey Tímea és Séllei Györgyi is hasonlóan látták a helyzetet.

Séllei Györgyi (balra) szexológus, Fischer Imre pszichológus és Egey Tímea pszichológiai mentor tartott előadást az Azok a csodálatos férfiak - nő a bajusz novemberben! címmel csütörtökön
Fotó: Koppán Viktor

Sajnos a férfi és nő által alkotott közösség sem olyan egységes mostanság, erre a szakértők azt hozták fel példának, hogy ma már sok családnál nincs közös kassza, a pénzt külön költik el. A férfiak nemi életéről is szó esett, egyre több úriember küzd szexuális problémákkal. Egey Tímea szerint fontos lenne, hogy a párok merjenek beszélgetni a gondjaikról, emellett az erősebbik nem tagjai vállalják fel, ha problémájuk van az ágyban, s ne csapják be önmagukat. A mai urakból nem hiányozhat az önbizalom, az érzékenység, a nyitottság és a felelősségvállalás.

Fischer Imre megfigyelte, a férfiak nagy része szorong, ez az állapot pedig ér- és szívrendszeri problémákat, gyomorgondokat vagy más komolyabb fiziológiai tüneteket is okozhat, ráadásul a prosztatát is veszélyeztetheti. Éppen ezért fontos, hogy a férfiak menjenek el szűrésekre rendszeresen, s figyeljék a testüket. Ha valami rendellenes dolgot vesznek észre magukon, az akár figyelmeztető jel is lehet. Séllei Györgyi kiemelte, a nők is törődjenek a körülöttük élő urakkal, s küldjék el őket szűrésekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!