Hírek

2014.01.30. 18:10

Az intézményeket napelemekkel látják el

Nagylók - Egy település életében fontos, hogy képes legyen helyben tartani fiataljait. Hiszen általuk lehet jövője egy kis falunak is.

Miskei Anita

 

Révész Czheiner Kinga (jobbra) és Balázsné Cser Margit épp uzsonnáztatja az ovisokat, bölcsiseket (Fotó: A szerző)

Mindennapjaink problémája, hogy a gyönyörű, békés, barátságos kis települések elnéptelenednek, a lakosság öregszik, a fiatalabbak a városi életformát választják. Nem azért, mert a vidék rossz, hanem azért, mert nehezebb megélni, munkát találni. Nagylók szerencsésebb helyzetben van a déli térség átlagánál, itt a mezőgazdaságban sokan megtalálták számításukat, őrzik értékeiket, hagyományaikat. Ezt azonban a fiatalabb generációnak is át kell adni, s ennek egyik lehetséges útja a fejlesztések mentén történhet -  vélekedett Tóth József, a település polgármestere.

- Az önkormányzatunk törekszik arra, hogy fejlessze, vonzóvá tegye intézményeit az itt élők számára. Nagyon fontos, hogy itt tartsuk a gyermekeket, sőt, a legkisebbeknek, már a bölcsődés korúaknak is helyet biztosítsunk, hiszen igény van rá. Ezt szorgalmazzuk a legújabb beruházással is, melyben intézményeink, az óvoda, a konyha, az iskola, a polgármesteri hivatal, a közösségi ház, valamint az orvosi rendelő energetikai korszerűsítését valósítjuk meg. Egy közel 50 millió forintos pályázati forrásnak köszönhetően ezen épületeket napelemekkel, s ezekhez kapcsolódóan egy 36 kilowattos összeteljesítményű hálózatba tápláló kiserőművel látjuk el. A napenergiából előállított áramnak köszönhetően megszűnik a villanyáram költsége, amellyel jelentős, éves szinte egymillió forintos megtakarítást tudunk elérni. S ezzel a beruházással letesszük Nagylókon is a megújuló energia felhasználásának alapjait mondta a polgármester. Tóth József hozzáfűzte, a megspórolt összeget pedig a fiatalokra fordítanák, ugyanis támogatnák az első lakáshoz jutókat és gyermeket vállalókat a kis községben.

Mindezzel együtt pedig fejlesztenék az óvodát is, hiszen több a gyermek. - Egy vegyes csoporttal indult el intézményünk, s jelenleg maximum 30 gyermeket tudunk fogadni. Egyre nagyobb azonban az igény arra, hogy már a 2 2,5 korú kicsiket is fogadjuk. Ehhez azonban több csoportra, nagyobb szobákra van szükség. Jelenleg hét bölcsődés korú gyermekünk van, helyhiány miatt most többet nem vehetünk fel az intézménybe. A napenergiával szerzett megtakarításoknak van helye, ami a fiatalok helyben maradását, nagylóki letelepedését szolgálja.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!