Hírek

2015.11.25. 09:47

A fogyatékkal élők, a rehabilitáltak segítését tűzték zászlajukra Sárszentmiklóson

Sárbogárd – Az egyesület nappali ellátással segítené a négy fal közé szorult fogyatékkal élőket, és foglalkoztató létrehozásával a megváltozott munkaképességűeket, visszavezetve őket a munka világába. Most a segítők kérnek segítséget.

V. Varga József

A Szent Piroska Egyesület a Fogyatékkal Élők Megsegítéséért tavaly ősszel alakult, s mindjárt nagy fába vágta a fejszéjét. A katolikus egyház átadta részükre a sárszentmiklósi plébániát, az udvarral és kerttel együtt, melyet közösségi összefogással rendbe tettek. Az épület elhanyagolt állapotban leledzett, környéke az enyészeté volt. Számos civil szervezet, helyi vállalkozó és magánszemély segítette őket a nagy munkában.

– Őszinte köszönetet szeretnénk mondani mindenkinek! – hangsúlyozta Gicziné Boromissza Márta, az egyesület elnöke. – Megtapasztaltuk, hogy az összefogás, az önkéntes munka csodákra képes!

A szociális törvény előírásainak megfelelően jártak, járnak el mindenben, a különféle engedélyek birtokában vannak, és folyamatban van az önkormányzattal a feladatátvállalási szerződés megkötése.

A cecei, sáregresi asszonyok mielőbb dolgozni szeretnének az egyesület sárszentmiklósi foglalkoztatójában. Jobbról a második Gicziné Márta, balról a harmadik Szakácsné Piroska Fotó: V. Varga József

Merthogy Mártáék a felújításon túl új funkcióval, funkciókkal is szeretnék megtölteni az épületet. Kialakították a szobákat, a kiszolgáló helyiségeket a fogyatékkal élő fiatalok nappali ellátásához. Nyolc rászorulót tudnak majd fogadni. És itt nem álltak meg! Úgy serénykedtek, hogy rendelkezésükre állnak a szükséges termek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatójának létrehozására. Itt huszonketten dolgozhatnak majd.

Márta szociális érzékenysége példa értékű. Az indíttatás magától értetődő. Családgondozóként dolgozott a dél-mezőföldi Háló szolgálatnál, nyugdíjba vonul, jelenleg sétáló idejét tölti. Gyerekeket nevelt, nevelő szülőként is tevékenykedik.

Segíteni szeretne az embereknek! – az ő megfogalmazásában súlya van ezeknek a szavaknak. Valóban, szívvel és lélekkel tesz értük. Segítői ebben az egyesület tagjai, s köztük a már szintén nyugdíjas Szakács Benőné, aki éveken keresztül vezette a sárbogárdi egyesített szociális intézményt.

Akik másokon segítenek, most a nyilvánosság, a Fejér Megyei Hírlap segítségét kérték. Ugyanis megtorpantak, álmaik elillanhatnak. Kicsit szomorúak, de bizakodóak. A reményt nem adják fel!

A fűtési rendszer megújítására benyújtott pályázatuk sajnos elakadt, pedig fűtés hiányában nem indulhat egyik missziójuk sem.

– Annyi önzetlen segítségnyújtóról hallani, a Hírlapban is megjelennek róluk írások, úgy gondoltuk, mi is a megyei laphoz fordulunk – mondja átgondoltan, de kellő alázattal Gicziné Márta. – Hátha akadnak mecénások, akik a fűtésrendszer kialakításával támogatni tudnák ügyünket, hogy továbbléphessünk. Bármilyen segítséget örömmel fogadunk, és előre is hálásan köszönünk!

Az egyesület Varga Gábor országgyűlési képviselő támogatását bírja, a bogárdi önkormányzattól rendezvényszervezésre nyertek nemrégiben százezer forintot. A sárszentmiklósi katolikus templomban december 5-én 16 órától jótékonysági koncertet rendeznek, folyik az előkészítő munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!