Hírek

2016.01.12. 14:11

A földbe jutott üzemanyag nem szennyez tovább

Etyek – Lezárult a benzintartályok okozta kármentesítés a településen, a felszín alatt azonban még mindig nincs minden rendben. Érzékeny téma, érzékeny terület...

S. Töttő Rita

Meglehetősen részletes tanulmány készült a település környezetének állapotáról, amelyben a szakemberek kitérnek arra a jelentős szennyezésre, amelyet gázolaj- és benzintartályok elbontása okozhatott a településen, s amely évek óta borzolja a helyi környezetvédők idegeit. A tanulmány szerint azonban a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség tavaly lezárta a kármentesítéssel kapcsolatos eljárást. Ennek ellenére Etyeken a felszín alatti vizek állapota nem túl rózsás: az önkormányzat által kért tanulmány szerint érzékeny, sőt, kiemelten érzékeny besorolást kapott, amely elsősorban azoknak lehet rossz hír, akiknek ezért talajterhelési díjat kell fizetniük (mert nem kötöttek rá a közcsatornára, inkább a talajba eresztik a szennyvizet).

A másik – nem csak az etyekiekre jellemző – jelenség, hogy egyre több hulladék termelődik a községben: míg például 2005-ben 40 ezer kilogramm, addig 2012-ben 587 ezer kilogramm szemét keletkezett. Ez utóbbi mennyiség jelentős része, 152 ezer kilogramm ráadásul veszélyes hulladéknak minősül.

Egy 2012-es helyi határozattal az önkormányzat vállalta: hosszútávú programot indít Etyek zöldítése érdekében, melynek részeként fákat ültetnek, amellyel a zöldfelület megújítása a cél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!