Hírek

2014.05.02. 12:35

A Független Rendőr Szakszervezet területi vezetője mondja

Székesfehérvár - A Független Rendőr Szakszervezet úgy látja, jó munkát végez az állomány és a vezetők, de a körülmények nem a legideálisabbak a rendőrségnél.

Tribolt Lajos

A közelmúltban beszámoltunk róla, hogy a megye minden rendőrkapitánysága és a főkapitányság is értékelte az előző esztendőt.

A Független Rendőr Szakszervezet dél-dunántúli (Baranya, Somogy, Tolna és Fejér megye) területi elnöke, Orgovány Zoltán elismerően szólt a szép eredményekről, ám hozzátette, hogy kevés szó esik arról, milyen körülmények között érték el ezt a kollégái. Csak Fejér megyében közel 109 ezer volt a túlórák száma, s ebből csupán 11500 írható a rendkívüli árvízhelyzet számlájára. Egyébként az árvízzel fenyegetett térségekben csökkent a bűncselekmények száma a rendkívüli rendőri jelenlétnek köszönhetően. A túlóra a rendszerváltás óta gond a rendőrségnél. Elsősorban szabadidővel próbálják megváltani, de amit nem lehet azt végül is a tavaly is kifizették.

Orgovány Zoltán szerint a körülmények ellenére jól teljesít a megye rendőrsége

A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács idei második ülésén egyértelművé vált, hogy a tiszthelyettesek 10 ezer forintos keresetkiegészítésén túl az állomány többi tagja idén sem számíthat bérfejlesztésre. Országosan 14 ezer főnek, az állomány egyharmadának kellett bérkompenzációt adni, hogy az adó- és járulékváltozások miatt ne szenvedjenek keresetcsökkenést a 2010-es illetményekhez képest.

A szakszervezeti vezető szerint a rendőri állománynak 6, az ott dolgozó közalkalmazottaknak 8 éve nem volt béremelés, ami a számításaik szerint mintegy 25 százalékos reálbér csökkenést eredményezett. A bruttó 118 ezer forintos bérminimum eléréséhez a megyében közel 300 főnek kellett kiegészíteni a keresetét.

Intézkedő rendőrök: Fejér megyében is nagy az állomány leterheltsége, és évek óta nincs fizetésemelés (Fotó: Koppán Viktor)

Fejér megye eléggé előkelő helyen áll az egy rendőrre jutó terület, lakosság szám és bűncselekmények tekintetében. Így nagy az állomány leterheltsége. Sajnos Budapest és a paksi Neutron kommandó is szívesen választ munkatársat a megyei rendőrök közül. Jött ugyan 18 rendőr a megyébe, de zömük Ercsibe került, s mivel még iskolások, önálló intézkedési joguk nincs, csak egy másik rendőrrel együtt láthatnak el szolgálatot. Igaz, a készenléti rendőrség komoly óraszámot lát el a megyében, Ercsiben, Székesfehérváron és a Velencei-tó környékén.

Orgovány Zoltán úgy látja, a megye rendőri állománya és vezetői kiemelkedően dolgoznak, hogy az adott körülmények között is jó eredményt érjenek el. Éppen ezért nincs szükségük az önbecsapásra, arra például, hogy a sikertelen ügyeket 2012-ben be kellett fejezni, a sikereseket áttették 2013-ra. Ráadásul a szabálysértési értékhatár növelése is csökkentette a bűncselekmények számát.

– Nem lehetnek olyan rosszak a körülmények, hogy a kollégáim ne dolgozzanak eredményesen – mondta a szakszervezeti vezető. Az érdekvédők mindenestre kifogásolják, hogy az életpálya modell és a béremelés nem valósult meg, miközben a kedvezmények megszűntek. Hiszen a közlekedési bérletek saját zsebből történő megvásárlása is reálkereset csökkenést eredményezett az érintetteknél, például az ország más megyéjéből származóknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!