Hírek

2017.08.14. 18:05

A Gaja-híd szabad, jöhet a Ligetsor!

SZÉKESFEHÉRVÁR - Közel 130 millió forintos önkormányzati beruházásnak köszönhetően újították fel a Gaja-hidat a Szárazréten. A munkálatok legkellemetlenebb részével végeztek - a forgalom újra haladhat a Palotai úton keresztül.

S. Töttő Rita

A Gaja-híd melletti körforgalom ismét járható - hétfőn kora délután a kivitelező átadta a közúti forgalomnak a területet. A város eme szakasza fellélegezhet! Június 17-én, egy szép szombati napon zárták le a feketehegyi körforgalom egyik legforgalmasabb szakaszát a forgalom elöl a Gaja-híd felújítási munkálatai miatt.

A közel kéthónapos megfeszített munka eredményeképpen pedig hétfőn kora délután, fél három tájban, közel másfél órával hamarabb húzhatták el az útból a forgalomelterelő táblákat a kivitelező munkatársai. A szimbolikus eseményen Szigli István, a terület önkormányzati képviselője is részt vett.

Még fél órával később is csak néhány autó merészkedett a forgalomnak újból átadott szakaszra - annyira megszokták már az elterelést a város autósai. A délutáni forgalomban azonban már érezhető volt a változás: gyakorlatilag fellélegzett a Móri út és a Szent Vendel utca, amely befogadta a lezárásnak köszönhetően elterelt forgalmat.

A Gaja-híd előtti szakasz a Palotai úti körforgalomnál  immáron hivatalosan is újra járható
Fotó: Koppán Viktor

Utoljára a hatvanas években újították fel a Feketehegy melletti Gaja-patakon átívelő hidat, ám az akkori változásokat a tervekre nem vezették át - így azért akadt némi meglepetés a 21. századi teljeskörű felújítás során, árulta el a Fejér Megyei Hírlap megkeresésére Szigli István, a terület képviselője, aki gyakorlatilag már az órákat számolta vissza hétfőn a híd miatti közúti lezárás feloldására várva. Ami mindenféle felhajtás nélkül meg is történt: két munkás elvitte az útból a lezárást biztosító forgalomelterelő táblát.

S noha sok egyéb jelzés még kint van, a sebességkorlátozástól kezdve a forgalomszűkítésig, a város eme közlekedési ütőere ismét járható. A Palotai úti lakótelepen élőknek újból hozzá kell szokniuk a nagyobb forgalomhoz, a Móri úton élők mindennapjai viszont visszaállhatnak a régi kerékvágásba. A munkálatok a területen azonban még nem fejeződtek be, a híd alatti részekre két hónap munka vár: ezután következik az összekötő vasak védelme, a betonvédelem, valamint a környék rendbetétele.

A Gaja-híd előtti szakasz a Palotai úti körforgalomnál immáron hivatalosan is újra járható
Fotó: Koppán Viktor

A 30, 36, 37 jelzésű autóbuszjáratok közlekedése kedden, azaz ma áll vissza a szokott útvonalára, ugyanis a szokásrend az, hogy a buszok üzemkezdettől üzemkezdetig teljesítenek előre meghatározott szolgálatot.

A ligetsori felújítások is az ütemterv szerint haladnak. Elkészült a csapadékvíz elvezetése, kötik rá a házakra a szennyvizet, nemsokára a vizet is az új vezetéken keresztül kapják már a lakók, valamint a környező intézmények.

Nagyfokú türelmet kér Szigli István a következő időszakra, ugyanis a tervek szerint 10 napon belül a Mészöly Géza utcától a szállodáig lezárják teljes szélességében az utat, a szakaszon közel egy hónapig nem lehet majd autóval közlekedni. A lakók, illetve a szeptemberi tanévkezdet után az iskolába érkezők addig a közeli garázssor mögött, a korábbi autóbusz-decentrum területén parkolhatnak - ingyenesen - autóikkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!