Hírek

2015.01.22. 13:20

A grófkisasszony legjobb barátnője

Dég - A 92 éves Rozália máig kristálytisztán emlékszik a pillanatra, amikor először találkozott a grófi család lányával. Örök barátnők lettek.

Házi Péter

– Nagyot néztek a szomszédok, amikor a Festetics gróf hintója megállt a házunk előtt, én meg, mint ha mi sem lenne ennél természetesebb, beszálltam már és indultunk is a kastélyba – mondja nevetve a 92 éves Véseiné Fischer Rozália.

Nem csalás nem ámítás, a paraszti sorból származó kislánynak a harmincas években „külön bejárása" volt a dégi kastélyba, miután Festetics Sándor gróf leánya, Izabella Mária a legjobb barátnőjének „választotta" őt.

A kis Rozikáért maga a gróf hintaja jött, amelyben ott ült a legjobb barátnője, Festetics Izabella. Fotó: Házi Péter

– A contess, azaz a grófkisasszony és az én első találkozásom valójában a kastély alagsorában, a mosókonyhában történt, ahová a testvérem vitt be, aki mosónőként dolgozott. Egyszer csak betoppant Izabella és hívott, menjünk játszani. Mégpedig fel, a kastély játszószobájába – emlékszik vissza Rozália, aki néhány perccel később a kastély tükörszobájában, majd a játszószobában találta magát. Falovakon hintáztak, díszes ruhákba öltöztetett porcelánbabákkal játszottak, no meg fogócskázva rohantak keresztül-kasul a kastély szobáin. A barátságuk innentől napról-napra csak erősödött, a kis Rozáliát olyannyira megszerették Festeticsék, hogy sokszor velük uzsonnázhatott: ugyanazt a grófi ételt kapta, s bizony volt, hogy magával a gróffal is szóba elegyedhetett:

– Nagyon szerette a gróf a falubelieket, sokszor tűzifát, sőt, olykor pengőt is osztott az embereknek – emlékszik a régi időkre Rozália néni.

A háború után aztán eltűnt Dégről a grófi család, így a kis Izabella is. Rozália azóta sem látta legjobb barátnőjét, de a boldog gyermekkor emlékei ma is segítik abban, hogy úrrá legyen a napi nehézségeken. Immár 92 esztendeje!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!