Hírek

2017.04.21. 21:14

A gyógyszerészet sötét oldala

A kutató tabukat döntött, olyan dolgokról beszélt, melyekről leginkább szemérmesen hallgatunk. Még hogy az orvoslásnak, a patendulának (zománcozott, gyógyszertári dörzscsésze) létezik sötét oldala? Igen, létezik. Csodákban bízunk és hiszünk, mert félünk. Először a félelmeinkkel kell szembenéznünk!

V. Varga József

Az orvoslás történetének sötét oldalán Mikulásik Endre gyógyszerkutató doktor, címzetes egyetemi docens kalauzolt beszélgetésünk során. Egyebek közt elmondta, hogy a gyógyászati tevékenység hátterében milyen sötét célokra is használták fel az adott kor tudományos eredményeit a történelem folyamán. Kimondottan mérgeket és hatástalan növényi és szakrális panaceákat, csodaszereket említett, eseteket sorolt, felvetve egyúttal a tudatmódosító szerek kettős megítélését is. Az emberi balgaságnak (nem ezt a szót használta) nincs határa – szögezte le Mikulásik. Próbáljunk meg gondolkodni!

Kutatási témáiról hiába is kérdeztem. Annyit mondott csak: azok minden esetben a legszigorúbban titkosak, nem beszélhet róluk.

A leggonoszabb kísérletek is hoztak hasznosítható orvosi tanulságokat – fejtette ki. A méregkészítés legnagyobb értéke, hogy a készítőnek rendkívül pontosan kellett ismernie az emberben zajló folyamatokat.

Mikulásik Endre előadásán arra figyelmeztetett: Vigyázzunk a bevésésre, az agymosásra!
Fotó: V. Varga József

– A mérgezés mindig egyfajta színielőadás is volt, amiben meg kellett nyilvánulnia a megbízó szándéka szerinti gondolatnak. Ehhez nagyon precízen kellett végiggondolni a szervezet reakcióit. Mai világunk ebből végtelenül sokat profitált. A mérgezések esetén a lehető legjobban kellett törekedni arra, hogy az illető ne a méreg bevétele után azonnal haljon meg, hiszen az a tettest leleplezte volna. Olyan formulákat kellett készíteni, amik hatásukat késleltetve, és akár napokig elhúzódva fejtették ki. Ezzel feltalálták a retard (elhúzódó hatású) gyógyszerformát.

Az emberiség évezredek óta használ drogokat ahhoz, hogy a hétköznapoktól eltérő állapotba hozza magát. Álszentség lenne azt feltételezni, hogy ez valaha is másképp lesz, hiszen dokumentáltan 50 ezer éve így van – állította Mikulásik doktor. A módszerek finomodnak, a drogok sokoldalúvá váltak, ahogy az igények is. A társadalomnak a helyén kellene kezelnie a dolgokat. Ma alkoholos italt fogyasztani, kulturáltan és kis mennyiségben a társadalmi érintkezés kimondottan jó színtere. A lényeg, ne valami helyett fogyasszuk, hanem a kulináris élvezetek részeként. Ha bármit elkezdünk pótcselekvésként csinálni, az droggá válik. Drog lehet az evés, az ivás, a cigaretta, a sport, a munka. Minden, amit ahelyett csinálunk, ami boldoggá tesz minket. Leginkább ez a fajta emberi magatartás üldözendő.

– Vegyük tudomásul, hogy az emberiséget kisipari gazdaságokból nem lehet elegendő élelemmel ellátni – hangsúlyozta. – Sokkal inkább arra kell törekedni, hogy korszerű nagyipari módszereket dolgozzunk ki fenntartható módon a szükséges élelmiszerek megtermelésére. Addig, amíg ez nem válik általánossá, törekedjünk a lehető legjobb minőségű élelmiszert vásárolni. Együnk ugyanannyi pénzért kevesebb, de jó minőségű élelmiszert, és akinek módja van rá, próbálja azt a saját maga részére bio módszerekkel megtermelni.

Ma a félelem a legjobb üzlet – szögezte le. Félünk, hogy nem vagyunk elég jók, elég szépek, elég egészségesek. Ugyanakkor lusták vagyunk utánanézni a dolgoknak. Ezáltal válunk igazán kitűnő médiumaivá minden ehhez kapcsolódó átverésnek. Ahhoz, hogy kitűnő teljesítőképességű emberré legyünk, nem számtalan vitamin és kozmetikai vacak kell, hanem egészséges étel, jó ital, elegendő pihenés, tartalmas élet, szeretetteljes párkapcsolat, és az, hogy amit napközben csinálunk, abban örömünk teljék. Ez a teljességhez vezető út, és mindaz a marketing, ami mást mond, a mi bőrünkre hazudik, és a pénztárcánkra éhes.

– Tudatos emberré kell válnunk, kilépni a hazug önképünkből, és ésszel kontroll alatt tartani az igényeinket – tette hozzá végül Mikulásik Endre. – Ez nehéz út, sokkal nehezebb, mind elhinni a sok sületlenséget, amivel próbálják az agyunkat kimosni. Nem utolsósorban pedig velünk együtt helyesen gondolkodó emberek kellenek, jó barátok, jó közösségek. Megéri.

A mai orvoslás a betegséget kezeli, olyan módszereket, eljárásokat, gyógyszereket szeretne, melyek a beteg testi és lelki alkatától függetlenül elérik a kívánt gyógyító hatást. Az emberek zöme viszont azt szeretné, ha törődnének vele, és őt kezelnék, nem a betegségét – mondta el Mikulásik doktor. A betegséget elsősorban a lelki és testi okok feltárásával és a megfelelő életmódbeli változtatásokkal kell kezelni. Ha ez nem eredményes, akkor az első választandó terápia a homeopátia, melynek jelentősége a személyes kapcsolatban rejlik terapeuta és beteg között. Ha ez kevés, akkor a fitoterápia (gyógynövényekkel történő gyógyítás) következik, majd ennek sikertelensége setén az allopátia, a gyógyszeres kezelés. Ennek az útnak a végigjárása ma szinte lehetetlen: mindenki a gyógyszeres kezelésnél kezdi. Fordított világot élünk. A mosogatószerben eredeti citromlé van, a limonádét aromából késztjük. Ez nagyon nem jó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!