Hírek

2014.01.29. 15:00

A három lopott krumpli története

Bicske - Ítélkezni könnyű, megoldást találni annál nehezebb egy olyan problémára, amelyben az a nagy kérdés: hogyan jut el egy tisztes, 79 éves magyar állampolgár addig, hogy 3 szem krumplit kelljen eltulajdonítania egy áruházból?

Kocsis Noémi

 

Tisztességben megőszülni – már csak álom marad? Az időseket különösen sújtja az alacsony jövedelem, a nyugdíj (Fotó: FMH-Illusztráció, Kopppán Viktor)

Rövid közleményben adott róla hírt a rendőrség illetékese, hogy egy 79 éves bicskei férfi január 25-én délelőtt három darab burgonyát akart fizetés nélkül kivinni egy üzletből. Cselekménye során azonban a biztonsági őrök tetten érték. A rendőrök előállították a Bicskei Rendőrkapitányságra, ahol szabálysértési eljárás indult ellene.

Az eset felkavarta az internetes közösséget is, számos vélemény született az esetről pro és kontra, esetenként indulatosan. Bár nagyon kevés az érdemi információ, igyekeztünk utánajárni, mi történik ilyen esetben? Valóban büntetést érdemel-e egy idős ember, egy kb. 50 forintos tételű lopásért, amelyre nagy valószínűséggel nem az unalom, hanem a szükség vitte rá aznap délelőtt.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tapasztalata az, hogy az utóbbi időben a bolti lopásoknál már nem jellemző az, hogy a szabálysértési értékhatáron belül kis, adott esetben ezer forint alatti összegre kövessenek el lopásokat adott tájékoztatást Németh-Kész Mónika, a főkapitányság sajtószóvivője érdeklődésünkre. A rendőrség minden esetben eljár, nem kivételezhet. Mint elmondta, a tulajdon elleni szabálysértőkkel szemben a rendőrség mint minden más szabálysértés esetén figyelmeztethet, helyszíni bírságot szabhat ki, (max. 50 000 forintos pénzbírságot), vagy feljelentést tehet. Utóbbi esetben a rendőrség az előkészítő eljárást folytatja le, és a bíróság dönt, a mérlegelést követően. A bíróság szintén figyelmeztethet, pénzbírságot szabhat ki, (max. 300 000 Ft-ig), vagy maximum 18 óra időtartamú közérdekű munkát rendelhet el, de elzárással is sújthatja a szabálysértőt, maximum 60 napos időtartamra.

Kétséges egyelőre az is, az idős férfire melyiket szabják ki. A Bicskeblogon a véleményezők úgy vélik, a kereskedő helyesebben járt volna el, ha feljelentés helyett inkább kifizeti a három szem krumplit. Nem ismeretes a tett indítéka sem, a bácsit ugyanis még nem hallgatták ki a rendőrök. Hazamehetett, de a 3 szem krumpliért felelnie kell majd. A legtöbb internetes véleményező egyébként egyetértett abban, mély és szomorú társadalmi problémára utal az, hogy az idős férfi egyáltalán elkövethette a cselekményt. Bicskén nem hivatalosan gyűjtés indult az ismeretlen férfi megsegítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!