Hírek

2017.05.21. 06:30

A hely, ahol élünk - Helytörténeti vetélkedő a vidékről

Bicske – Diákcsapatok mérték össze tudásukat szülő-és lakóhelyükről a Batthyány-kastélyban. Ők már tudják, hogy a falvak is mennyi kincset és szépséget nyújtanak lakóiknak.

Zsohár Melinda

Pannónia szíve címmel hívták általános és középiskolásoknak a Velence-tó és Térsége, a Vál-völgye és a Vértes Térségi Fejlesztési Tanács nevében egy fiatal szervező csapat. A huszonkét települést magába foglaló területnek a Pannónia szíve lírai elnevezést adták a nagyszabású terv-együttes összefoglaló meghatározásaként, mondta el a vetélkedő döntőjében a résztvevőknek Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a térségért fejlesztéséért felelős miniszteri biztos. A latin időkből a Dunántúl e része számos emléket őriz Pannónia korából, Tabajdon például igen gazdag faragott sírköveket találtak. Északi csücske Csabdi-Mány, délen Martonvásár, nyugat felől Csákvár-Gánt, keleten Etyek határolja a szóban forgó térséget.

Jelképes indulásnak is szánták a csaknem négymilliárd forintot előirányzó fejlesztés startjánál a gyerekek vetélkedőjét. Háromfős csapatokat alakítottak a felhívásra jelentkező iskolák, s három internetes fordulóban oldottak meg a településekkel kapcsolatos feladatsorokat. Öt csapat jutott a döntőbe, négy a váli általános iskolából s egy Etyekről. A bicskei Kossuth Zsuzsanna Gyermekotthon, a gyönyörű Batthyány-kastély méltó helyszín volt a záró vetélkedéshez. A kérdéseket az adott településekről Sebők János állította össze, változatos formájú megoldásokat kívánva a versenyzőkről. A zsüriben foglalt helyet Rókusfalvy Pál, az Etyek iránt jó ideje elkötelezett médiaszakember és ötletgazda, valamint Illés Szabolcs gimnáziumi történelemtanár, Csákvár polgármestere. A Pannónia szíve fejlesztési program első lépése az Etyeki gasztrosétány megnyitása lesz a turisták előtt hamarosan.

A csapatok alaposan felkészültek, a váli iskolások sikere nagyrészt Pásztor Mária tanárnő elkötelezettségének köszönhető. Az etyeki gyerekek pedug hatodik osztályos létükre derekasan helyt álltak a nagyobbak között. Megannyi szellemes meghatározás hangzott el egy-egy településről, az azokat jól ismerők számára is büszkeségre okot adó, vagy éppen meglepő tényekről. A századok során kisebb falvak is fontos történelmi és helytörténeti pozíciót foglaltak el - kastélyok, parkok, kertek, öntudatos gazdálkodók, különleges emberek által. Lovasberény neve valószínűleg középkori lóvásárokra vagy nagyobb főúri, esetleg királyi ménes jelenlétére utal. Szár község Szár Lászlóról, Szent István király egyik unokatestvéréről kapta a nevét. Csákvár névadója és első birtokosa a hét vezér egyikének, Elődnek unokája volt a legendák szerint, nem beszélve országos hírű fazekasságáról – és így tovább. A vetélkedő inkább szórakoztató játék volt, a gyerekek pedig vélhetően többet tudnak immáron sok felnőttnél a vidékről, amely Pannónia szívét jelenti épített és természeti környezetével.

Az első négy helyen a váli Vajda János Általános Iskola csapatai végeztek, ötödikek lettek az etyekiek – legfiatalabbakként jól teljesítve. A versenyen értékes díjakat kaptak a csapatok, okostelefont, okoskarkötőt és kis kézikamerát vehettek át a szervezőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!