Hírek

2014.09.02. 18:20

A nyugdíjbiztosítási hivatal egyeztet velünk

Székesfehérvár – Fejér megyében is megkezdődött a nyugdíjbiztosítási nyilvántartás hivatalból induló adategyeztetése.

Tribolt Lajos

Az adategyeztetés azt jelenti, hogy egy új szolgáltatás keretében minden biztosított, volt biztosított személy a lakóhelye szerinti megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóságtól először egy előzetes tájékoztató levelet kap a hivatalból történő adategyeztetés megkezdéséről, az eljárással kapcsolatos tudnivalókról. Ezt követően a hivatal küld egy részletes kimutatást azokról a szolgálati idő és kereseti adatokról, amelyet az elmúlt évtizedekben a munkáltatók bejelentése alapján a nyugdíjbiztosító a központi elektronikus rendszerében tárolt, és amely minden egyes személyre vonatkozóan elkülönülten tartalmazza a majdani öregségi nyugdíjnál figyelembe vehető szolgálati idő és kereseti adatokat.

A hivatalból történő eljárások lényege, hogy nem kell kérelmezni, hanem a hivatal gyűjti össze a saját elektronikus nyilvántartásából egyénenként és értesíti az ügyfelet, hogy rá vonatkozóan milyen szolgálati időket és kereseti adatokat tart nyilván a foglalkoztatók adatszolgáltatásai alapján.

Az első ütemben az 1955-1959. között születettekkel fog megtörténni az adategyeztetés, amely Fejér megyében mintegy 20 ezer személyt érint. Az első korosztályt követően kerül sor az 1960. évben vagy azt követően született biztosítottak, volt biztosítottakkal történő adategyeztetésére. Egy ötéves korcsoport kiértesítésére két év áll rendelkezésre.

Összefoglalva: a nyugdíjbiztosítás hatósági eljárásában 2014 augusztusában elkezdődött egy olyan ügyfélközpontú, a hivatal oldaláról kezdeményezett adategyeztetés, melynek során minden biztosítottat, volt biztosítottat részletes kimutatásban tájékoztatja a lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóság a nyugdíjhoz figyelembe vehető összes adatáról. Amennyiben eltérés mutatkozik, úgy az ügyfél észrevétele alapján a hivatal kivizsgálja, szükség esetén beszerzi a szükséges adatokat, majd az eljárások végén jogerős határozattal lezárt egyéni nyugdíj jogszerzési adatok kerülnek bejegyzésre a nyugdíjbiztosítás hatósági nyilvántartásába. Azt követően a nyugdíjba vonuláskor az egyéni nyilvántartási adatok alapján már könnyen, gyorsan megtörténhet a nyugellátások megállapítása.

Abban az esetben, ha az egyeztetési eljárás lefolytatását elektronikusan kéri az ügyfél, azt a www.magyarorszag.hu oldalon a Nyugdíjbiztosítási adategyeztetés menüpontban, vagy a www.onyf.hu oldalon a Nyugdíjbiztosítási adategyeztetés menüpontban érheti el, az Ügyfélkapun történő belépést és a TAJ szám megadását követően a Elektronikus ügyintézésre váltok gomb megnyomásával.

Ha az ügyfelek telefonon szeretnének általános tájékoztatást kérni vagy a konkrét ügyekben ügyet intézni Call Centeren keresztül is megtehetik a belföldi vezetékes telefonról ingyenesen hívható a 80/20-54-44 zöldszámon. A Call Center mobiltelefonról, illetve külföldről az általános díjszabás szerint hívható a 36-1-459-9700 telefonszámon. Van mód a személyes ügyintézés előzetes egyeztetésére is, ezáltal elkerülhető az ügyfélszolgálatnál történő várakozás.




Címkék#nyugdíj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!