Hírek

2015.03.03. 10:29

A Horn-fok felé halad a Spirit of Hungary

Csendes-óceán - A hetedik helyen, a Horn-fok irányába hajózik a Spirit of Hungary, miközben az élen haladók útban vannak az Atlanti-óceánon át az Egyenlítő felé.

Tihanyi Tamás

Az új-zélandi, kétnapos munkát követően változó sebességgel, de összességében jó iramban halad a magyar hajó, követve a hatodik vitorlást, amely ugyancsak a szigetországban vette igénybe a versenyszabályok biztosította rövid megállás lehetőségét. Az időjárási viszonyokra jellemzően jegyezte le naplójába Fa Nándor, hogy "a hajó belsejében való közlekedés hivatalos megnevezése: függőleges négykézláb. Teljesen beszorultunk. Annyira vizes kint az élet, hogy csak teljes beöltözéssel kockáztatható meg bármilyen művelet odakint. Csak egy pillanatra néztem ki a fedezék mögül a nagyvitorlára és azonnal képen törölt egy fröccs. Na nem Jásdi rozé, sima sós tengervíz. Úgy egyébként kint kék az ég és süt a nap, furcsa cirrus-szerű fátyolos felhők kenik helyenként narancsosra a tiszta eget. Jobb érzés ilyen ég alatt zakatolni, sisteregni, de szinte pont olyan hideg van, mintha esne."

Fa Nándor és Conrad Colman még Bluffban, szerelés közben. Fotó: Spirit of Hungary

Amikor ezeket a sorokat Nándor lejegyezte, a hivatalos tracking tanúsága szerint tíz óra alatt a sebességátlaguk 18,4 csomó volt! Aztán egy olyan jelenség borzolta fel a kedélyeiket, amit a 2000-ben moziba került Viharzóna című amerikai filmből ismerhetünk mi, "szárazföldi patkányok". Igen, egy óriáshullám csapott le rájuk. "Épp megbeszéltük a további tennivalókat, mikor egy óriáshullám leterített bennünket. Eddig ilyen itt nem volt, jött a semmiből és továbbment a semmibe, csak közben hatalmas ütés és irdatlan robaj kíséretében teljesen lefeküdtünk, letépte a hátul, szél felől tárolt vitorlabatyut, letörte a korláton lévő mentőeszköz műanyag tartóját és bement mindenhova, ide a konyhába is, ahol éppen vagyunk."

Szerencsére a hajó jól bírta a megpróbáltatásokat, és nem lett baja a legénységnek sem. Gyógyuló sérüléseitől eltekintve Fa Nándor is jól van, csak éppen lefogyott. Még Bluffban, Új-Zélandon  lépett rá egy mérlegre és meglepődve látta, hogy ruhástól, mindenestől 85 kilót nyom, ami nagyjából 82 kilós testsúlyt jelent. Annak idején a Velencei-tavon, kenus korában, 35 éve volt ennyi a versenysúlya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!