Hírek

2015.03.17. 18:48

Seregélyesi kastély: A jelek arra mutatnak, hogy komoly a szándékuk a luxus hotelre

Seregélyes –Úgy tűnik, az egyik jordán herceg nevével fémjelzett csoport komolyan veszi a seregélyesi projektet.

Tribolt Lajos

Hetekkel ezelőtt Horváth Sándor seregélyesi polgármestert felhívta egy ismerőse, hogy tudja-e, az egyik internetes hirdetési oldalon árulják a település Zichy-Hadik kastélyát. Ez már azután volt, hogy megírtuk, jordán befektetők birtokában van az ingatlan, akik ott luxus szállodát akarnak kialakítani.

A polgármester a jordán konzulátushoz fordult, ahol megnyugtatták, hogy nem történt változás sem a tulajdonjogban, sem a befektetők szándékában.

A hírnek helyben örültek, mert azt szeretnék, minél előbb legyen működőképes a létesítmény, és ha lehet, minél több helyi személynek adjon munkát. Később megerősítette a jordánok közlését, hogy egy Ybl-díjas magyar építész jelent meg és vette szemre – kívülről és belülről – az ingatlant.

Az egykor szebb napokat látott kastélyhotellel a jordán királyi család bankjának nagy tervei vannak. Ha minden jól alakul, koronás fők adják majd egymásnak hamarosan a kilincset. Fotó: Koppán Viktor

A befektetői szándék komolyságát jelzi az a nem hivatalos információnk is, hogy a jordán konzul engedélyt kért és kapott az 1976-ban a kastélypark közelében megtalált „seregélyesi kincsek" megnézésére a fehérvári múzeumban. Ez azt a szándékot vetíti előre, hogy szeretnék a majdani szállodában bemutatni a ma trezorban őrzött kincseket. Itt érdemes megjegyezni, hogy az előző tulajdonos már kötött ilyen szerződést az elmúlt évtized második felében a megyei múzeummal. Az épület konyháját le is költöztette az alagsorba, és a konyha helyén elkezdte kialakítani a kincsek bemutatására alkalmas helyiséget. A feltételeket a szerződés pontosan rögzítette – emlékezett vissza a múzeum akkori igazgatója. Közben váltás lett a múzeum élén, és csődbe ment a kastélyszállót üzemeltető cég. Így az elképzelésekből nem lett semmi.

Mára a helyzet megváltozott, ugyanis a megyei önkormányzatok konszolidációja során a megyei múzeumok is állami kézbe kerültek. A megyei jogú városok azután a múzeumok fenntartási jogát kapták meg. Tehát a seregélyesi kincs is állami tulajdon, így a vagyonkezelő adhat engedélyt annak múzeumon kívüli bemutatására. (Más kérdés, hogy a Seuso-kincsek bemutatására elkészült fejlesztések már a seregélyesi kincsek bemutatását is lehetővé teszik.)

Mindenesetre a jordánok érdeklődése megerősíti, hogy komolyak a szándékaik. Akkor viszont a börgöndi repülőtér is érdekelni fogja őket, hiszen jó lenne, ha a magángépek közel tudnának leszállni. S akkor a repülőtér és a 62-es út közötti összekötő út is megújulhatna, így Székesfehérvár érintése nélkül tudnának közlekedni a reptér és Seregélyes között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!