Hírek

2017.01.21. 19:30

A jó kapcsolat titka az alappillérekben rejlik

SZÉKESFEHÉRVÁR - Hogyan viszonyulnak egymáshoz a nők és a férfiak a 21. században? Hol véreznek el a kapcsolatok általában? No és miként lehet jól működtetni egy párkapcsolatot?

Laci Patrícia

A világ folyamatosan változik, mindez pedig természetesen kihat az emberek életmódjára, sőt, a férfi és női szerepekre is. Míg a mezőgazdasági társadalomban általában csak a férfi dolgozott, - azaz egyfajta teremtő szerepet töltött be -, addig a nő otthon nevelte a gyermekeket és őrizte a tűzhely melegét. Később, az iparosodással, alaposan megváltoztak ezek a szerepek, a nők is munkába álltak. Manapság az információs társadalomban minden különösen felgyorsult, ez pedig részben az internet térnyerésének is köszönhető. Megváltoztak a személyes viszonyok, átalakult a a párbeszéd jellege - mindez érződik a párkapcsolatokon is -, ezzel a gondolatmenettel kezdte előadását Pap Csilla életvezetési tanácsadó a Vörösmarty könyvtár Budai úti Tagkönyvtárban.

Pap Csilla életvezetési tanácsadó

A szakértő szerint a 21. századi párkapcsolatok egyik problémája, hogy sokan nem is akarnak igazán elköteleződni, sőt, a legtöbben azt se tudják, pontosan milyen jellegű férfit vagy nőt képzelnek el maguk mellett. Pap Csilla úgy véli, ez nem jó irány, ezért azt tanácsolja, mindenki gondolja végig, pontosan milyen társra vágyik, vessen papírra pár alapvető tulajdonságot, külsőt és belsőt is, és döntse el, milyen kapcsolatot szeretne. Már az első randevún tanácsos felvázolni a személyes szabályainkat s a jövendőbeli terveinket, sőt, az sem jó, ha megjátsszuk magunkat a kapcsolat elején, mert ha elmúlik a rózsaszín köd , pontosan kiderül a másik számára, milyen is valódi arcunk... Ha pedig ezt nem tudja elfogadni a párunk, mi magunk is kudarcként éljük meg az ennek nyomán kialakuló válságot. Előfordul, hogy valaki a sokadik alkalommal sem tud megállapodni egy-egy partner oldalán - annak ellenére, hogy önmagát adja. A tanácsadó szerint a hibát ebben az esetben sem a randipartnerekben kell keresnie, hanem önmagában. Erre jó példa, amikor egy nő azért harcol folyamatosan önmagával, mert nem érzi jól magát a bőrében. Így el kell kezdenie keresnie magán azt a pontot, amit szeret, és megpróbálni azt hangsúlyozni. Ha nincs efféle, változtasson azon, ami zavarja - tanácsolta Pap Csilla. A lényeg, hogy szeresse magát az ember, mert másként hogyan is várhatná el, hogy egy vadidegen szíve érte dobogjon?

A szakértő szót ejtett a párkapcsolatok alappilléreiről is, amelyekkel - ha jól működnek - nagy eséllyel sokáig fenntartható a szerelem. Az elsődleges pillér, hogy a társunknak mindig a szövetségesünknek kell lennie, s egy irányba kell haladnunk vele. Fontos, hogy a kapcsolatokban jelen legyenek az alapvető gesztusok. Például: a férfi mindig kinyitja a nő előtt az ajtót, a hölgy pedig finom vacsorával várja kedvesét. A szex szerepe is jelentős, de a szakértő úgy ítéli meg: sokan összekeverik a szexuális vágyat a szerelemmel. Az is erősíti a kapcsolatot, ha a párok támogatják egymást az egyéni karrierjükben és ambícióikban. Végezetül pedig elengedhetetlen, hogy a párok tényleg tiszteljék egymást és képesek legyenek az alkalmazkodásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!