Hírek

2016.09.24. 15:50

Lehet úgy kommunikálni hogy érvényesítsük az akaratunkat, mégis tiszteletben tartsuk a másik felet?

SZÉKESFEHÉRVÁR - Vajon hogyan tudunk úgy kommunikálni, hogy érvényesítsük az akaratunkat, mégis tiszteletben tartsuk a másik fél érzéseit? Pataki Zita osztotta meg az érdeklődőkkel ennek a technikának a módját a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban.

Laci Patrícia

Amikor asszertív módon viselkedünk és beszélünk, úgy érvényesíthetjük az akaratunkat, hogy a másik fél érzéseit nem bántjuk meg, emellett tiszteletben tartjuk a társunk szükségleteit is. Bárkivel alkalmazhatjuk ezt a kommunikációs technikát: férjjel, feleséggel, főnökkel, kollégával, testvérrel, baráttal vagy szülővel. Az asszertív kommunikáció lényege, hogy nem viselkedünk sem passzívan, beletörődően, sem agresszíven, dühödten. Inkább találjuk meg az arany középutat.

Na de hogyan is kell ezt csinálni? Pataki Zita coach segítségével igyekeztük megtanulni az asszertív kommunikáció technikáját a Gárdonyi Géza művelődési házban, a MiNők klubjában. - Képzeljétek el azt a szituációt, hogy este hazamentek a munkából nagyon fáradtan, majd észreveszitek, hogy óriási a rendetlenség otthon. Ráadásul hetek óta nem takarítottatok, mert nem értetek rá. Ebből aztán könnyedén kialakulhat a vita például a férjjel - vázolta fel a helyzetet Zita.

Pataki Zita az asszertív kommunikáció technikáját gyakoroltatta az érdeklődőkkel a női klubban

Ezt a szituációt asszertív módszerrel úgy oldhatjuk meg, hogy első lépésben megfigyeljük, pontosan mi is zavar bennünket, ezt hangosan is közölhetjük a társunkkal, azaz: Már megint milyen nagy a rendetlenség itthon . Az első gondolat közlése után pedig a legnehezebb pillanat következik: az érzelmek kifejezése. Íme a példa: Olyan szomorúvá tesz engem, hogy a por vastagon áll a polcon . Végül el kell mondani, mi is az igényünk, szükségletünk: Kérlek, takaríts ki helyettem . Ha nyugodt hangnemben, mégis határozottan végigmegyünk ezeken a lépéseken, akkor megoldódhat a probléma. Ám ha dühödten rátámadunk a társunkra s elkezdünk vele kiabálni, azaz agresszíven viselkedünk vele, nagy az esély arra, hogy a másik fél, a társunk támadással védekezik vagy elkerüli a konfliktust, így a probléma nem oldódik meg. Vannak, akik passzívan viselkednek: ha - a példánál maradva - rendetlenséget tapasztalnak, ahelyett, hogy kiállnának magukért és őszintén közölnék az igényeiket társukkal, inkább nyelnek kettőt és kitakarítanak... Képtelenek tehát az önérvényesítésre, ez nem tesz jót az önbizalmuknak sem.

Természetesen az asszertív kommunikáció rengeteg szituációs helyzetben használható. Pataki Zita a hallgatósággal többféle - munkahelyi és magánéleti konfliktushelyzetet gyakoroltatott. Ezután együtt elemezték, hogyan is lehet asszertív módon, jól és kiegyensúlyozott viselkedéssel, a másikkal együttműködve végigvinni az adott szituációkban a beszélgetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!