Hírek

2017.06.12. 12:20

A Kaláka is besegített zenés estjével az adománygyűjtésbe

Ercsi – Helyi kezdeményezésre sok millió forintos tárgyi és pénzbeli adomány gyűlt össze kárpátaljai rászorulóknak.

Bokros Judit

Az Ercsiben szolgáló Darvas-Tanács Erik református lelkész és felesége, a szintén teológiát végzett lelkész, Novák Eszter nemrég adománygyűjtést szervezett kárpátaljai kórházak, gyermekek javára.

A tiszteletes asszony a Facebook-on olvasta az ukrajnai, Nagydobronyi Református Gyermekotthon beosztott lelkészének, Katona Viktóriának a segítségkérését. E szerint a beregszászi és a nagyszőlősi kórházak gyermekosztályainak nagy szükségük lenne a támogatásra, mert a nehéz körülmények között élő szülők sok gyermeket hagytak náluk.

És csak gyűlnek és gyűlnek az adományok, nagy részük már eljutott a rászorulókhoz Fotók: Darvas-Tanács Erik

Eszter – szintén a legnagyobb közösségi portálon – rögtön gyűjtést szervezett, amelyhez sokan – édesanyák, közösségek, családok – csatlakoztak. A gyűjtés Elfelejtettek címen fut, hiszen szinte alig tudható, milyen nehéz helyzetben élnek emberek, működnek intézmények a hozzánk közeli településeken. A támogatandó körbe időközben bekerültek még: az ungvári kórház gyermekosztálya, egy beregszászi bentlakásos óvoda és a szolyvai gyermekotthon árvái. A református községeken túl is számos adományozó, segítő van, Amerikából is érkezett például felajánlás. A tárgyakból összegyűlt első szállítmányt a Magyar Református Szeretetszolgálat autója vitte el Kárpátaljára május végén.

Azóta viszont, június elején volt egy jótékonysági koncert is, amelynek bevétele, a felajánlott összegek ugyancsak az ottani segélykérőkhöz jutnak el. Az ercsi református templomban a Kaláka együttes két tagja, Gryllus Dániel és Becze Gábor zenélt, Smidéliusz Gábor és Huszák Zsolt közreműködésével. A vendégek tíz példázatot adták elő, megzenésítve. Mint kiderült, ez volt az első nyilvános bemutató.

A Kaláka együttes zenével ajándékozta meg azokat a hívő és nem hívő embereket, akik részt vettek a koncerten, ezzel is segítve az adománygyűjtést

A koncert után Darvas-Tanács Eszter boldogan mesélte: közel 200 ezer forint gyűlt össze az est során. A közönség soraiban a helyi gyülekezeti tagok mellett még budapestiek, érdiek is voltak. Pénzadományként azonban, más felajánlásoknak köszönhetően további, körülbelül két millió forint érkezett. A tárgyi adományok – például pelenkák, gyerekruhák, takarók, játékok – összértéke pedig kiteszi a 10 millió forintot.

A májusi út során Barabásra került a szállítmány, amelyet aztán tovább szállítottak. Így a beregszászi, a nagyszőlősi és az ungvári kórházak gyermekosztályai már megkapták az eddigi adományokat. A következő szállítmánnyal Eszterék is kiutaznak, a tervek szerint június 19-én. A pénzadományt pedig személyesen adják majd át itt, Magyarországon, amikor két kárpátaljai református lelkész ide látogat.

Eszter nagyon örül, hogy ennyi segítőkész ember van, akik összefogni is hajlandóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!