Hírek

2015.11.25. 18:17

A Katalinokat ünnepelték Kati néni szobránál

A városi hagyományokhoz híven idén is mulatsággal ünnepelték a Katalinokat névnapjuk alkalmából.

Laci Patrícia

A hűvös és csípős idő ellenére rengeteg érdeklődő gyűlt össze Kati néni szobránál szerda délután. Ugyanis itt kezdődött meg a Katalin-napi ünnepség a városban. A rendezvény elején az Alba Regia táncegyüttes és a Tilinkó zenekar szórakoztatta az érdeklődőket és az ünnepelteket. A közönség soraiból többen is ringatóztak a vidám muzsikára. Bármennyire is hideg volt, mindenki jókedélyűen és mosolygós arccal nézte a színpadi produkciókat. Miután elcsendült a zene, Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András lépett fel a pódiumra, ahol egy Márai Sándor idézettel tisztelgett a Katalinok előtt.

Az elszavalt Márai gondolatok után a polgármester elmondta, hogy számára miért is fontos ez a szokás, illetve mit is jelent neki a fertályos asszony szobra:

–  Sokszor követjük el azt a  hibát, hogy mindig csak a nagy eseményekre gondolunk vissza. Pedig a város mindennapjai adták igazán azokat a hagyományokat, amelyekre büszkék lehetünk. Ha nincsenek Kati nénik az adott korokban, akkor ez a város nem állhatna itt Közép-Európában. Kati néni szobrán keresztül mindenkire emlékezünk, aki hozzátett valamit a nagy közösséghez.

Cser-Palkovics András szerint ezen a napon érdemes emlékezni a szobor elkészítőjére, Kocsis Balázsra is:

– A saját tehetségével Kocsis Balázs a közösségünknek ajándékozta ezt a szobrot. Ezzel is figyelmeztetve bennünket arra,  az a dolgunk, hogy a saját munkánkat elvégezve építsük a közösséget, amit mi Székesfehérvárként szeretünk és tisztelünk.

A polgármester után Földi Zoltán önkormányzati képviselő köszöntötte a Katalinokat.

A beszédek után ismét a Tilinkó zenekar húzta a színpadon, közben Kati néni szobra kapott egy szép csokrot. A közönség soraiban lévő hölgyeket egy-egy szál virággal ajándékozták meg. A közönség vendéglátásáról a Hagyományos Piacokért Egyesület és a Fehérvári Polgárok Egyesülete gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!