Hírek

2015.11.30. 16:54

A kátyú okozta kárt vajon ki téríti meg?

Kihez kell fordulni, mit kell tenni, ha egy kátyú miatt keletkezett kár gépjárművünkben? – tette fel a kérdést olvasónk.

Sebestyén Lilla

Egyik olvasónk fordult hozzánk kérdésével: A kátyúkárt vajon ki téríti meg neki? A válasz egyszerű: a városgondnokság, hiszen ők a felelősek a város útjainak állapotáért, így közvetlenül bár, de a kárunkért is.

– Az ősszel és a tél kezdetével ez a probléma gyakrabban jelentkezik: a kátyúk miatt defektet kaphatunk, elállítódhat a futómű és a legrosszabb esetben a tengely is eltörhet. Az a tapasztalat sajnos, hogy sok esetben nem megfelelően kezelik az érintettek a hasonló szituációkat, pedig csak ugyanazt az eljárást kell követni itt is, mint amikor baleset történik. Azaz le kell állni az autóval és lehetőleg minél előbb hívni a rendőrséget, vagy az útügyeletet, akik huszonnégy órás ügyeletben dolgoznak. Ha később, egy nap, egy hét után próbáljuk meg bizonyítani, hogy az autóban a kárt valóban az út okozta, az már nem olyan könnyű, de meglehet próbálni. Ebben az esetben az útfenntartási ügyintézőhöz kell fordulni – mondta el Bozai István, a Városgondnokság vezetője, aki azt is hozzátette: sokan maguk próbálják elintézni a helyszínelést, fotókat készítenek, de csak azt nem fotózzák le, ami igazán lényeges lenne. Például a kátyút, vagy a letört faágat, magát a fát, ha éppen az tett kárt az autóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!