Hírek

2016.05.25. 19:20

A házak és a kertek még mindig áznak

Csór - A 60 éve kiszáradt vízelvezető árokban év eleje óta egyre több víz zubog át a falun, az árokból több helyen kilépve, kerteket, házakat áztatva. A polgármester februári kérése nyomán május 18-án érkezett meg a vis maior igényre a támogatói okirat.

Zsigó Ferenc

- Korábban már értesültünk a belügyminiszteri döntésről, miszerint 48 milliós igényünkre 23 milliót kaptunk a vis maior keretből, a minap megérkezett a támogatói okirat is, a részletes indoklással - tájékoztatott kedden Csete Krisztián polgármester. Az indoklásból kiderül, hogy az elöregedett, a vizet sok helyen oldalt kiengedő vízelvezető árok mintegy fele önkormányzati területen, egy néhány méteres szakasza magánterületen, s mintegy 40 százaléknyi része állami tulajdonban lévő földterületen halad át. A 23 milliós összeget tehát az magyarázza, hogy az önkormányzat csak a saját területére vonatkozóan kérhet támogatást a vis maior keretből, s ezt arányosan meg is kapta. A vállalt önrésszel együtt ez 26,4 millió, amiből a műszaki ellenőr véleménye alapján az önkormányzati és a magánterületi rész felújítható. A munkát viszont össze kell hangolni az állami tulajdonú földterület kezelőjével, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal.

Képünk április végén készült, de a lényeg változatlan: az évtizedekig száraz árok vízzel teli most is

- A vízügyesek kezelésében lévő ingatlanig megoldjuk a meder bozótmentesítését, tuskózását, kotrását, azonban ez mit sem ér, ha utána megáll a víz... - idézte a vízügyi igazgatóság vezetőjének írt levelet Csete Krisztián, hozzátéve, hogy csak az egész meder kotrása hozhatja meg a várt eredményt. A levélben az igazgatóság segítő közreműködését kéri a karsztfakadást levezető árok felújításához Csór polgármestere.

- Most a válaszra várunk, időközben meg kell kezdeni a közbeszerzési eljárás előkészítését, annak lebonyolítása és a vízügyesekkel való egyeztetés után kezdhető el a munka, becslésem szerint leghamarabb augusztus közepén, végén - fogalmazott a települési elöljáró. Addig sajnos időnként kicsap a víz az árokból, és tovább áznak a csóri kertek és udvarok.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!