Hírek

2017.01.23. 20:55

Kérdések és válaszok - Fókuszban a 2017-es költségvetés

Székesfehérvár - Ismét online fórum keretében kérdezhettek a székesfehérváriak Cser-Palkovics András polgármestertől tegnap délután.

Buthy Lilla

Szabados Ádám a Géza utca és a Királysor közötti körforgalommal kapcsolatban fogalmazta meg kérdését a polgármester közösségi oldalán. Mint írta, szerinte a körforgalom balesetveszélyes, az arra közlekedő autósok legalább 60 százaléka észre sem veszi a jelenlétét. - A Királysor- Géza utca körforgalomban az átadás óta tudomásunk szerint nem volt személyi sérüléssel járó közlekedési baleset - válaszolt a polgármester.

- A Budai út felől érkezőknek a csomópont előtt veszélyt jelző táblát helyeztek ki. A biztonság növelése érdekében további felfestéseket, és a körpályát jelző prizmákat rendel a város, amiket tavasszal a városgondnokság telepít majd. Ugyanígy a növényzet visszametszése is meg fog történni - írta Cser-Palkovics András.

Volt, aki a Királysor-Géza utca körforgalmat illette kritikával: szerinte sok autós észre sem veszi a jelenlétét
Fotó: Molnár Artúr

A székesfehérvári civil szervezetek javára szóló pályázatokhoz várható-e 2017-ben az önkormányzati források növekedése? - tette fel facebookon a kérdést Németh István.

- Az önkormányzat elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a Székesfehérváron élő vagy dolgozó polgárok önszerveződő közösségei, a civil és gazdálkodó szervezetek, természetes személyek végeznek - kezdte Cser-Palkovics András. Válaszában kitért arra, hogy támogatásukra a 2017. évi önkormányzati költségvetésben - a 2015. és 2016. évi keret-összeggel megegyező mértékben - 25 millió forint szerepel majd.

Hangsúlyozta, a társadalmi felelősségvállalási alap felosztása a tervek szerint 2017-ben is - igazodva a korábbi évek gyakorlatához - a humán közszolgálati szakbizottság döntési jogkörébe tartozik. A civil szervezetek pályázatok keretében nyerhetnek támogatást az önkormányzati támogatások rendjéről szóló rendelet elveit figyelembe véve. A pályázatok kiírására több ütemben, több témában nyílik majd lehetőség. A képviselői és polgármesteri keretekből is jelentős támogatások jutnak a civil szervezeteknek - tette hozzá.


Czintula Attila
a Késmárki utca felső szakaszának felújítási terveiről érdeklődött.

- A Késmárki utca felújításának folytatása szerepel a választókörzet útfelújítási programjában. Fontos azt tudni Öreghegy déli részének esetében, hogy több helyen először a csapadékbefogadókat kell rendbe tennünk, mielőtt koncentráltan levezetjük a vizet a lakóutcákból. A Késmárki utca esetében a Fiskális út a csapadékbefogadó, ahol egy szakaszon hiányzik a csapadékcsatorna, de a meglévő szakaszokon is növelni kell a keresztmetszetet, azaz ki kell cserélni - írta Cser-Palkovics András.

Hozzáfűzte, a költségvetés-tervezetben szerepel, hogy ebben az évben előkészítik és elindítják a Fiskális és Nagyszombati utak felújítását, és a csapadékgyűjtők kiépítését, majd a két jelentős beruházást követően, az Öreghegy déli területeire útfelújítási programot állítanak össze, amelyet végre is hajtanak. - A Késmárki út felújításának pénzügyi akadálya már 2017-ben sem lesz - válaszolt a polgármester.

A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola felújításával kapcsolatban is érkezett egy hozzászólás. A válaszból kiderült, a homlokzat felújítása néhány héten belül elkezdődik városi pénzből, jelenleg folyamatban van a kivitelezővel a szerződéskötés. - A teljes felújítás megvalósulásáért is dolgozunk, ami bővítést is kell, hogy eredményezzen.

Ennek első lépéseként a város döntött már a szomszédos ingatlan megvásárlásáról. Bízunk abban, hogy néhány éven belül valamennyi fehérvári gimnázium teljes felújítására, bővítésére sor kerül - fogalmazott a polgármester. A strand felújítására pedig 400 millió forint szerepel majd a költségvetésben - érkezett a válasz Szabó István kérdésére. A tervek szerint a munka 2017 őszén kezdődik, és 2018 nyaráig tart majd.

A Rádió út Balatoni út becsatlakozásához lehet-e körforgalmat kérni? Ugyanebben az utcában nagyon nagy szükség lenne forgalomlassításra is - hívta fel a figyelmet a problémára Molnár Barbara.

A polgármesteri hivatal szakembereivel és a városgondnokkal közösen tartott online fogadóórát közösségi oldalán a polgármester
Fotó: Koppán Viktor

A polgármester válasza szerint már foglalkoznak a csomópont átépítésének lehetőségével, és vizsgálják a körforgalmat is, de ezt alaposan át kell gondolni a Brassói utca csatlakozásának közelsége miatt. A műszaki megoldásra a javaslat még ebben az évben el fog készülni - jelezte.

- Arról volt szó, hogy a Bőrgyár utca mindkét végén zsákutca lesz - írta Ferenci István, akinek a Palotai-Jankovics átkötőút kapcsán felmerült kérdésére az alábbi válasz született:

- A tervekben és az építési engedélyben csak a Palotai út felé eső szakasz lezárása szerepelt, és képviselői kérés volt, hogy a Gellért újsor felőli vége is legyen lezárva a Bőrgyár utcának. A lezárás tavasszal megtörténik úgy, hogy a megfordulási lehetőség is biztosított lesz. A fentieken túl még számos érdekes felvetés, hozzászólás és persze válasz született az online fórumon, melyekre a napokban még visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!