Hírek

2015.02.25. 19:40

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Székesfehérvár - A kommunizmus áldozataira emlékeztek szerdán az 56-osok terén a ciszterci gimnázium diákjainak ünnepi műsorával ás koszorúzással.

Gábor Gina

A becslések szerint körülbelül 100 millióra tehető a kommunizmus áldozatainak száma az egész világon – mondta beszédében Bobory Zoltán, Fejér megye díszpolgára, a Vörösmarty Társaság elnöke, aki azt mondta: ezen a napon, február 25-én mindazokra emlékezünk, akiknek a diktatúra éveiben kioltották az életét, akiket börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, vagy „csupán" megfosztották a szabad cselekvés és választás lehetőségétől.

A ciszterci diákok adtak műsort szerdán az 56-osok terén. Fotó: Molnár Artúr

Bobory Zoltán hangsúlyozta, amikor ezen a februári emléknapon felidézzük a rettenetes 1950-es éveket, a félelem korát, egyfelől azt üzenjük a fiataloknak: szerencsére mindez már a múlté, ám ami történt, bűn lenne feledni. Mutató ujjunkat figyelmeztetően felemeljük. s azt is üzenjük: vigyázzatok a természetesnek érzett szabadságra, őrizzétek meg a szólás, az önálló gondolkodás jogát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!