Hírek

2017.02.25. 17:04

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Február huszonötödike 2001 óta a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Fehérváron az 56-osok terén a Ciszterci gimnázium diákjai adtak megrendítő műsort a koszorúzás alkalmával.

B. Kiss László

Az ünnepség a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, a jelenlevők között név szerint is köszöntötték a város, a megye, a kormányhivatal, illetve a fehérvári járás vezetőit. A Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai drámai erejű műsorukban fölelevenítették, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a kisgazdapárt politikusát,dacára annak, hogy védte a mentelmi jog és a Szovjetunióba hurcolták.

A műsor irodalmi művekből vett idézetek, s a kortársak írásai alapján adott képet arról, hogy milyen sokrétű volt a kommunizmus diktatúrájának eszköztára, és arról is, hogy mennyire széles az áldozatok köre. Nem csak a kifosztottak, az elhurcoltak, a kivégzettek voltak áldozatok, de azok voltak az özvegyek vagy árvák maradtak is.

Koszorúzással zárult a fehérvári megemlékezés

A számszerűsített leltár szerint 1105 személyt itthon, 2700-at a Szovjetunióban végeztek ki. A több évi börtönt elszenvedettek száma itthon 38500, a Szovjetunióban pedig 39500 volt. Az internáltak száma itt 23800-at, ott 39600 főt tett ki. A kitelepítettek száma 23600 volt, a szovjet hadifogságot elszenvedetteké pedig 680 ezer.

Törő Gábor országgyűlési képviselő a koszorúzás alkalmával mondott beszédét egy Szamuely Tibortól, a vörös  terror első számú írányítójától  vett, 1919-es idézettel kezdte: "a vértől nem kell félni, a vér a cél. Erősíti a szívet és a proletár öklöt." A szónok is felidézte a magyar demokrácia történetében vízválasztónak számító napot, 1947. február 25-öt, amikor sokak számára világossá vált: elveszett a szabadság, a háborúból lábadozó Magyarország betegágyánál a polgári ápolókat a kommunista "szakemberek" váltották föl.

A kommunizmus elvette a terményt, elvette a hitet, el sokak életét, ám a mártírok kiontott vére magvetés  - fogalmazott Törő Gábor, aki azzal a mondattal zárta beszédét, hogy "Isten óvja Magyarországot!"

A méltó megemlékezés koszorúzással, illetve a Szózat hangjaival zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!