Hírek

2015.01.21. 20:25

A könnyűzene bástyája volt: Bezárt az egykori Petőfi mozi

Székesfehérvár – Volt már mozi, kiállítóterem, dzsesszklub, legutóbb pedig az alternatív zenei élet kedvelt helyszíne. Az egykori Petőfi mozi sajnos megint bezárta kapuit.

Sebestyén Lilla

A tulajdonos önkormányzat szeretné, ha újra kulturális „küldetést" kapna. Az Arany János utca 22-es szám alatti épület minden generációnak mást jelent. Az 50-es 60-as évek szülötteinek a három, később ötforintos mozijegyek, az Egri csillagok, a Különben dühbe jövünk, vagy éppen Winnetou kalandjai jutnak eszükbe – meséli Csaba, aki emlékszik, gyakran jártak az iskolával is vetítésre. A harmincas korosztálynak is vannak élményei a „széles" vászonról, de az ő emlékezetükben a Petőfi sokkal inkább egy folyamatosan változó tér. Nem csoda, hiszen a kilencvenes évek elején leálltak a filmek vetítésével, és bezárása után az épület egy darabig parlagon hevert, később a helyi képzőművészet kiállítóhelyeként próbálták kihasználni, majd az Alba Regia Szimfonikus Zenekar próbaterme lett. Három éve pedig Petőfi Kultúrtérként indult neki a szebb jövőnek, ami most úgy tűnik, véget ért.

A Petőfi Kultúrtér közösségi rendezvényeknek is helyet adott, tavaly ősszel például a férfiak egészségének védelmét középpontba állító Movember programot rendezték meg itt. Képünkön a Hang-Szín-Tér iskola zenekara a novemberi eseményen. Fotó: Koppán Viktor

A könnyűzene bástyája volt. Az épület – amelynek oldalán tábla is hirdeti, hogy egykor vándorszínészként itt lakott (és lépett fel) Petőfi Sándor – az utóbbi években szórakozóhelyként került közel a fiatalság szívéhez. 2008-ban ugyanis, mint Petőfi Mozi Music Pub nyitott újra, és a dzsessz, a blues szerelmeseinek nyújtott szórakozási lehetőséget, de sajnos nem sokáig... Nem egészen három éve, egy újabb név- és bérlőváltással egybekötve – Petőfi Kultúrtér – megint csak új funkciót kapott az épület: könnyűzenei koncerteknek adott helyet, és lassanként kialakult a törzsközönsége. A dolgok azonban valahol nagyon elcsúsztak, aminek már csak egy utolsó tünete volt az, hogy a múlt heti pénteki bulit lefújták. A szervezők azt ígérték, egy későbbi időpontban megtartják az elmaradt rendezvényt, a szombati fellépők pedig a város egy másik szórakozóhelyén adtak koncertet.

A Kultúrtér jelenlegi vezetője, Stadler Attila egy közösségi oldalon rajtuk kívül álló okokra hivatkozott, majd amikor arról kérdeztük, mi is történt, nem akart az ügyben nyilatkozni. Csak annyit árult el, hogy reméli, február 13-a után újra ki tudnak majd nyitni, addig pedig megpróbálják más helyszíneken megszervezni a fellépéseket.  Ezt a lehetőséget azonban áthúzni látszik az épület tulajdonosának, a székesfehérvári önkormányzatnak az álláspontja:

– Mindenképpen szükség van a belvárosban ilyen jellegű szórakozóhelyekre, azonban azokat csak fenntartható modellben szabad üzemeltetni. Mivel sajnos a bérlő tavaly mindössze néhány hónapnyi bérleti díjat tudott kifizetni az önkormányzatnak, így kénytelenek voltunk peres útra terelni az ügyet – mondja Guti Péter, a város ingatlanjait kezelő városfejlesztési kft. ügyvezetője, aki hangsúlyozta, a folyamatban lévő bírósági eljárás ellenére a szilveszteri bulit is engedték megszervezni. Végül egyébként nem kellett a bírósági eljárás végét sem megvárnia a városnak, a bérlő a múlt héten maga adta vissza a mozit. A legnagyobb gondot az épület állapota jelenti: több helyen beázik a tető, a városfejlesztési kft. legfrissebb bejárásán pedig az is kiderült, a tűzjelző rendszerek nem működnek, és a menekülőajtók, egyéb biztonsági rendszerek sem megfelelőek.

– Több lehetősége van az önkormányzatnak: vagy vállalja az előzetes becslésünk szerint mintegy 30-50 milliós teljes felújítás költségét, vagy csak az üzemeltetéshez legszükségesebb javításokat végezteti el hét-nyolcmillió körüli összegért, esetleg keres egy olyan bérlőt, aki vállalja a felújítást, azt el is végzi, majd ennek összegét „lelakhatja" a későbbiekben. Jelenleg a szakemberek és az önkormányzat a többi között ezeket a lehetőségeket is vizsgálja. Egy biztos, jelen formájában az ingatlan nem alkalmas olyan szórakoztató tevékenységre, koncertteremre, amilyen korábban itt működött – tett hozzá Guti Péter, aki szerint az önkormányzat jövőbeli célja is az, hogy mindenképpen kulturális funkciót kapjon az épület. A koncerthelyen túl például irodalmi kávéház lehetősége is felmerült funkcióként, az ügyben végleges döntés azonban csak később születhet.

A helyi fiatalságot kérdezve kiderül, nekik is feltűnt az utóbbi időszakban, hogy nincs minden rendben a szórakozóhely körül. Az első ilyen árulkodó jel a fűtés volt, pontosabban annak hiánya.

– Az ember csak úgy bírta ki a hideget, ha egyfolytában táncolt. Kabátban kellett menni, ha pedig véletlenül nem volt kedved bulizni, szétfagytál – mondta el Móni, aki csak pár bulin vett részt, pont ebből az okból.

– Jó helyen, nagyon jó bulik voltak itt, nem szabadna hagyni, hogy vége legyen egy ilyen helynek. Székesfehérvár megérdemelne több ilyen szórakozóhelyet is – teszi hozzá Gábor.

A kérdés csak az: kinek lesz egyszerre több tízmillió forintja arra, hogy végre rendbe tegye ezt a patinásan kultikus épületet?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!