Hírek

2017.01.20. 19:05

A közösségi házban is összegyűltek

Székesfehérvár - A hagyományokhoz híven idén is megtartották a Szent Sebestyén-napi búcsút pénteken a Felsővároson.

Laci Patrícia

Még az 1700-as években, a pestisjárvány közepette a felsővárosiak Szent Sebestyénhez fűzték imáikat annak érdekében, hogy Isten megállítsa ennek a fertőző, s igen veszélyes betegségnek a terjedését. Az akkor élt polgárok közös imája meghallgatásra talált, a halálos kortól sikerült megmenekülniük, ezért 1739-ben örök fogadalmat tettek Szent Sebestyén tiszteletére és emlékére, ráadásul még a Szent Sebestyén-templomot is felállították ezért, amely 1807-ig épült. Fehérváron azóta is minden év január 20-án megünneplik Szent Sebestyén napját. Ez tegnap is így történt, 10 órakor megkezdődött a hagyományos mise, melyet Spányi Antal megyés püspök celebrált.

A templomban rengetegen voltak. Kis Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatójától megtudtuk, hogy a misére még kétszáz plusz széket vittek be a szervezők, hogy mindenkinek legyen férőhelye, így nagyjából négyszáz fő hallgatta végig a megyés püspök celebrálását. A misén közreműködtek a helyi általános iskola diákjai is.

A templomi esemény után a Felsővárosi Közösségi Házban folytatódott az ünnepség és a búcsú, melyen Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő, illetve Földi Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője is köszöntötte az egybegyűlteket, akiknek egy része már jóízűen ette a fánkot, itta a forralt bort vagy a teát, ugyanis Szent Sebestyén napjához a fánk is hozzátartozik. A finom péksüteményből összesen 650-et, míg a teából és a forralt borból 25-25 litert készítettek el.

A közösségi házban külön programokkal ebben az évben nem készültek, ám Erdősi Istvánné, aki egyébként a „Nem csak a húszéveseké a világ" Nyugdíjas Klub tagja, vette a bátorságot, s úgy döntött, kiáll a színpadra, s elszavalja Szép Ernő Imádság című versét.

- Ez a vers a hazáért szól, éppen ezért szívesen elmondtam a közönségnek. Úgy gondolom, Szent Sebestyén napja egy gyönyörű szép ünnep, már több éve eljövök ide ilyenkor - mesélte nekünk a szépkorú asszony.

- A társasággal mindig elbeszélgetünk. Sokan, akik itt vannak, még dolgoznak, nem nyugdíjasok, de mégis szentelnek időt erre az ünnepre. A felsővárosi emberek nagyon ragaszkodnak a hitükhöz, a vallásukhoz, s a hazájukhoz is, szeretek velük lenni. A püspök atya egyébként a miséje alatt pont a hűségről beszélt, ami a felsővárosiakra tökéletesen illik, hiszen örök fogadalmat tettek anno, ha a pestis elmúlik, akkor minden évben megünneplik ezt a napot - osztotta meg velünk gondolatait Erdősi Istvánné.

A tősgyökeres felsővárosi lakos, Nagy János két unokatestvérével beszélgetett jókedélyűen. János unokatestvérei egyébként szintén tősgyökeres felsővárosiak. Az idős úr számára fontos ez a hagyomány, szép szokásnak tartja, sőt, Jánostól megtudtuk, hogy a Szent Sebestyén-templomhoz több jelentős életeseménye is fűződik, például annak idején ott házasodott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!