Hírek

2013.11.18. 20:00

A kultúra „fészkévé” teszik a Fekete Sast

Székesfehérvár - Ezt a házat szeretni és becsülni kell! - mondja Fontana Eszter, aki kulturális menedzserként Németországból irányítja a Fekete Sas Mentorház ügyeit.

Kocsis Noémi

- Apám, Gát (Grosz) József abban a házban, a valamikori Fekete Sas-ban született - meséli az előzményeket a Németországban élő és dolgozó Eszter. Idén lenne 100 éves és a családban persze ez téma volt. Valaki disszertációt írt róla és mindenféle kérdést tett fel nekem, amikre nem tudtam válaszolni. Így magam is elkezdtem kutatni, s az internet segítségével nem volt nehéz a Fekete Sast megtalálni. Gyerekként a mondatot a ház már nincs meg úgy értelmeztem, hogy elpusztult a háborúban. Elképzelhető volt az örömöm, mikor kiderült, még létezik és egyben a csalódottságom is, hogy több mint 20 éve üres. Kidolgoztam hát egy koncepciót...

2009-ben kézművesek népesítették be a leromlott épület utcafronti részét, itt rendezték december szombatjain az Art placc elnevezésű kulturális kavalkádot és vásárt. Jó lenne hasonló...

Eszter ötletei nagyban építenek az Ady Endre utcai, egykor szállóként, vendéglőként üzemelő épület elhelyezkedésére és persze történetére. Ilyen értékeket vétek veszni hagyni, vallja a cél érdekében összegyűlt, mostanra egyesületbe tömörült szimpatizánsok és segítők nevében is. Javaslatuk nem csak a kiemelkedő műemlék helyreállítsáról, de értékteremtő beruházás megvalósításáról is szól. Terveik szerint az épületben különböző minőségű helyeket alakítanának ki: munka-, szállás-, és közösségi helyeket.

- Az egyesület és a Mentorház célja friss ötletek, művészeti alkotások, elképzelhető találmányok, kezdő vállalkozások létrejöttének támogatása és megismertetése. A támogatás formája a munkához, bemutatáshoz szükséges helyszín biztosítása, a támogatást nyert projektek befogadása az épületbe - foglalja össze sok-sok tervüket az elnök.

A különböző terek bérleményként szolgálnák a mindenkori közösség nyitott, alkotó, szabad tevékenységét. Az elképzelések eddig kedvező fogadtatásra találtak a városvezetésnél is, de ekkora projektet csak közösen lehet tető alá hozni, a koncepciót is közösen alakították ki, az ötletek egy része önkormányzati szakemberektől ered - hangsúlyozza Fontana Eszter.

Ennek alapján készülhetett el egy építészeti tanulmányterv, Soltész Judit, a Mentorház első mentoráltjának dolgozata. Az eredmény diplomadíjas, kiemelkedő munka lett, ami a szakmának, s a civileknek is tetszik. Eszter továbbra is pályázatokat ír, s szeretné, ha a városlakók érdeklődnének terveik iránt, lelkesednének azok iránt, s támogatnák a terveket. Hiszen, mint már említettük, az egész őértük, értünk, a fehérváriakért valósulna meg...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!